14822 entry daha
  • kimseye etmem şikayet adlı musiki eserimizin güftesinin hikayesi, ufkunuzu iki katına çıkarmayacaktır; ancak, indigo dergisinden aşağıda alıntıladığım hikayesini öğrendikten sonra sözlerini önceki okuyuşunuz ya da bestesini dinleyişinize göre daha buruk, daha kıvamlı ve daha gerçek bir duygu setine kapılacaksınız.

    (ki bu durum da, özellikle reşit olmayanların evliliğine dair güncel meseleler tartışılırken, yeşilinizi yaktığım için sizden küfür yememin önüne geçecektir diye umuyorum. hikayesini daha önceden bilenler kusuruma bakmasın, aramaya da inandım bu başlıkta daha önce böyle bir metne rastlamadım)

    ***

    kimseye etmem şikayet başlıklı eseri hiç duymamış kimse yoktur sanıyorum ancak yine de youtube'tan bir bağlantı ve sözlerinden bir bukle şuraya koyayım:

    https://www.youtube.com/watch?v=hdibu25z6x4

    kimseye etmem şikayet; ağlarım ben halime
    titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime (titrerim suçlu gibi baktıkça geleceğime)
    perde – i zulmet çekilmiş korkarım ikbalime (korkarım karanlık perde çekilmiş talihime)
    titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime…

    ***

    hikayesi:

    şarkının sözleri aslında 1800’lerin sonunda bir kız çocuğunun yakarışıdır. başına geleceklere sessiz isyanıdır. henüz 13 yaşındaki ihsan raif hanım’ın bir iftira sonrası zorla evlendirilmek üzereyken kağıda karaladığı bir şiirdir.

    köse mehmed raif paşa’nın kızı olarak 1877 senesinde dünyaya gelen ihsan raif, varlıklı bir aileden gelmesinin avantajı ve valilik gibi üst kademe görevler üstlenmiş babasının özeni ile iyi bir eğitim görür. edebiyat ile hep içli dışlı olur. 13 yaşındayken kız kardeşi ile bulundukları konağa bir adam dalar ve hayatı kararır.

    ihsan raif’e göz koyan mehmet ali isimli adam, daldığı konaktan genç kızı kaçırmaya kalkar. başarılı olamasa da, ihsan raif hakkında dedikodular çıkar ve babası kızının mehmet ali ile evlenmesine karar verir.

    izmir’e gelin olarak gönderilmeye hazırlanan ihsan raif, nişantaşı’nda bulunan konaklarını terk etmeden önce üzüntüsünü, korkusunu ve umutsuzluğunu kağıda döker ve türk sanat müziği’nin en önemli klasiklerinden biri olacak kimseye etmem şikayet’in sözlerini yazar. daha sonra şiirini bestelediği de rivayet edilse de, ağırlıklı görüş bestenin serkis efendi tarafından yapıldığıdır.

    ***

    (bkz: ihsan raif hanım)
    (bkz: #64214918)
    (bkz: kimseye etmem şikayet)
26960 entry daha
hesabın var mı? giriş yap