241 entry daha
  • en iyi müzik bununla yapılır iddialı ama iyi müzik yapılabilecek bir enstrumandır. elektro gitar dünyasında temel olarak 4 gitar vardır; telecaster, stratocaster, les paul ve gibson sg. diğer bütün gitarlar bu gitarların çeşitli varyasyonlarıdır. bu dört gitarın tonu da çok karakteristiktir.

    ama bunlardan önce asıl ayıran unsur şudur, skala uzunluğu.. fender 25,5" kullanır, gibson 24,75" yani bu şu anlama gelir, diyelim ki 10'luk tel taktınız iki gitara da ve teli "la"ya akortladınız, fenderde tel daha çok gerilir. bu da fenderin daha tiz olmasına sebep olur. en temel fark budur aynı manyetiği de taksanız aynı ağaçtan da yapsanız tını farkı oluşur.

    ikinci fark da şudur üst perde genişliği fender 42mm'dir. gibson 44 kullanır genelde. bu da fenderin daha dar bir klavye kullanması anlamına gelir, ki çoğu kişi bu yüzden fenderi rahat bulur. daha rahat solo çaınır. gibson ise daha geniştir, tellerin arası daha açıktır. bu size akor basarken rahatlık sağlar, zaten les paul aslında signature bir gitardır, ki buradan les paulun daha cazcı kafada olduğunu gösteriyor ve cazcı agalara bakın gibsonu daha fazla sevdiklerini göreceksiniz.

    ibanez işte fenderin skala uzunluğunu ve üst eşik genişliğini alır buna floyd rose takar humbucker takar olur superstrat. kesinlikle fenderden daha iyi mühendislik kullanır, jilet gibi klavyeler yapar. zaten fender manyetiği takılmış bir ibanezi stratocasterden kolay kolay ayıramazsınız.

    bunlar işin matematiği, tabi ağaç konusu da var, fender sapta akçaağaç kullanır, klavyede rosewood da kullabilir ama sapın asıl yoğun kısmı hep akçağaçtır, ibanezler de akçaağaçtır. gibson ise maun kullanır hem sapta hem gövdede, ve gövde çok kalındır. maun zaten dark soundlu, baslı bir ağaçtır bu kadar da kalın olunca gibson kamyon gürültüsü gibi bir ton çıkarır. sg daha incedir, les paule göre daha tizdir ama o da maundur ve humbucker kullanır hala daha fendere ve ibaneze göre kamyondur.

    bunlar gitarların temel karakterstiği çeşitli özellikleri karıştıran çeşitli ağaçları kullanan zibilyon tane gitar var. ama bu gitarların adı geçince akla gelen müzikler vardır. örneğin türkü ve bağlama gibi. telecaster country gitarıdır, stratocaster funk ve pop, les paul metal, sg hard rock, superstrat shred. ama les paulle çok güzel blues olur hatta hepsiyle adı özdeşleşmiş bluesciler vardır. hepsiyle her tür müzik yapılabilir ama bazı durumlar da zorlamadır.

    örneğin single manyetikli gitarla metal olmaz, iron maiden demeyin o gitarın köprüde humbucker takılı, les paulle funk olmaz, kesik ritmleri atamazsınız deli gibi sustain vardır. ayrıca ünlü müzisyenlerin setuplarına bakıp karar vermek yanıltabilir, o kayıtlar binlerce dolarlık ekipmanlarla milyon dolarlık stüdyolarda kayıt ediliyor.
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap