• aşağıda yer alan metin bu oluşumun nedenini, bizlerin neden bir araya geldiğini açıklayan ve “hayır” derken insanlara da neden hayır olduğunu anlatabilecek, siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin her kesimden her bireye açık bir çağrı metnidir.

    bizler önümüzdeki günlerde yapılacağını düşündüğümüz anayasa değişikliği referandumu konusunda büyük endişeleri olan bir grup yazarız.
    bir süre önce bu ortak endişelerimiz bizi bir araya getirdi. kanaat, fikir ve bilgilerimizi paylaşıp, önümüzdeki süreç içinde neler yapabileceğimiz sorusuna yanıtlar aramaya başladık. kısa zamanda grubumuz büyüdü, pek çok meslekten ve görüşten insanın bir araya gelip süreç konusunda katkı sağlamak istediği bir yapıya dönüştü. fikirler ve umutlar büyüdükçe kendi varlığımız ile bir çatı kurmaya, bu çatı altında hep birlikte çalışmaya karar verdik.

    biz hiçbir siyasi görüşün destekçisi veya uzantısı değiliz. herhangi bir sivil toplum örgütünden, şirket, kurum veya kuruluştan herhangi bir destek almıyoruz. her birimiz farklı siyasi görüşlerden ve kanaatlerden geliyoruz. milletimizin ortak sorunları için birlikte çözüm üretmek istiyoruz.

    anayasa değişikliği teklifinin, ülkemiz ve milletimiz için büyük sorunlara sebep olacağına inanıyoruz. teklifin referanduma götürülmesi halinde milletimizin kaderinin oylanacağını düşünüyoruz. özgürlüğümüzden ve tarafsızlığımızdan aldığımız güçle, anayasa değişikliği ile getirilmek istenen yeni sistemin, iddiaların aksine bir rejim değişikliği olduğunu halkımıza anlatmak istiyoruz.

    ülkemiz bir süredir ciddi sorunlarla boğuşuyor. dış politika, ekonomi, iç güvenlik, eğitim sistemi ve temel insan hakları konularında büyük sorunlarımız var. yaşadığımız bu sorunlar halkımızı ayrıştırıyor ve kutuplaşmaya itiyor. insanlarımız birbirine öfkeyle, güvensizlikle ve tahammülsüzlükle bakıyor. vatanımızda birlik, beraberlik, refah ve güvenlik içinde yaşama hakkımızı, yaşam tarzlarımızı sürdürme hakkımızı, fikir ve vicdan özgürlüklerimizi, hukukun ve adaletin üstünlüğüne olan güvenimizi; yani geleceğe dair hayallerimizi ve umutlarımızı kaybetmekten korkuyoruz.

    bugün mevcut sorunlarımız için çözüm üretilmesini beklerken; yasalaşması halinde derin sorunlar yaratacak olan bir rejim değişikliği teklifi ile karşı karşıyayız. teklifi destekleyen ve kamuoyu oluşturmaya gayret edenler, tek adam rejimi kabul edilirse ülkemizin bütün sorunları çözülecek imajı yaratıyor. olağanüstü hal koşulları altında ve korku ortamında bir referanduma gidilmeye çalışılıyor.

    bizler diyoruz ki:

    getirilmek istenen yeni sistem hiçbir sorunu çözmeyecektir. sorunları çözen sistemler değil, yetkilerin doğru kullanılmasıdır.
    sorunlar öncelikle doğru mevzuatın çıkarılıp doğru kararların alınması ve sonra bu mevzuat ile kararların doğru uygulanmasıyla çözülebilir. bunun başarılması için mevcut parlamenter sistem yeterlidir.

    bugün mevcut sistemin işler hale getirilmesi yerine, tek adam sistemi getirilerek; ülkenin fiiliyatta tek bir kişinin egemenliğine terk edilmesi, seçilen kişinin bir daha seçim yapılmasını dahi engelleyebilecek yetkilerle donatılması söz konusudur.
    anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde; yasama, yürütme ve yargı güçleri tek bir kişinin elinde toplanacaktır. teklifin öngördüğü muazzam yetkilere sahip olacak bir tek kişi, bütün denetim mekanizmalarının üzerinde olacaktır. söz konusu tek adamlık makamı, bugün olmasa dahi mutlaka bir gün suistimal edilecektir.

    bizleri bekleyen bu büyük tehditlere karşı geleceğimize sahip çıkıp haklarımızı korumak için bir şey yapmalıyız diyoruz.
    hangi cenahtan olursa olsun endişelerimizi paylaşan herkesi, fikirlerimizi halkımıza anlatmak üzere, bizimle gönül birliği yapmaya, birlikte çalışmaya davet ediyoruz.
    unutma, sen yoksan bir eksiğiz.

    demokrasi için #hayır diyoruz.

    egemenlik hakkımızı tek bir kişiye devretmemek için #hayır diyoruz.

    güçlerin tek elde toplanmaması için #hayır diyoruz.

    kaderimizi bir kişinin eline bırakmamak için #hayır diyoruz.

    geleceğimizden korku duymamak için #hayır diyoruz.

    çocuklarımızın ve ülkenin geleceği için #hayır diyoruz.

    --- spoiler ---

    oluşuma dahil olmak isteyen sözlük yazarları,
    yercekimsiztosbaga
    bogdan yazarovsky
    beni maymunlar buyuttu
    hepinizinickiyim
    ben buldum nickli yazarlara ulaşabilirler.

    --- spoiler ---

    edit: kampanyaya katılım sağlamak isteyip sözlükten özel mesaj yoluyla bize ulaşamayan arkadaşlar, aşağıdaki mail adresi vasıtasıyla bizimle iletişime geçebilirler.

    hayirlisler@outlook.com

    facebook
    twitter
    instagram

    hepimize hayırlı işler!
227 entry daha
hesabın var mı? giriş yap