15509 entry daha
  • dil bilmenin bir ihtiyaç olması.

    heredot sağır bir çiftin iki çocuğunu yanına alır ve daha önce kendilerine konuşma öğretilmemiş iki çocuğun herhangi bir etki altında kalmadan hangi dili konuşacağını merak eder. çocuklar heredot'un karşısına geldiğinde birisi frigya dilinde "ekmek" kelimesine yakın bir ses çıkarır. bu sebeple frigyalılar, kendi dillerinin ilk dil olduğunu düşünmeye başlarlar.

    benzer bir deney kutsal roma imparatorluğu zamanında yapılır. dönemin kralı frederick ii, bir insanın, herhangi bir konuşma veya işaret diliyle karşılaşmadan hangi dili bileceğini merak eder. bu deneyin sonucunda çocuğun bileceği dilin, ilahi dil olduğunu ve adem ve havva'nın tanrı ile konuşmalarını bu dil aracılığıyla gerçekleştirdiğini düşünür. bu deneyini gerçekleştirmek için çocukları besleyen, yıkayan ve diğer tüm ihtiyaçlarını gideren kişileri dilsizler arasından seçer. beklenen sonuç, çocukların bileceği dilin ibranice, yunanca, latince, arapça veya ebevenylerinin konuştuğu dillerden birisi olacağıdır ancak çocuklar el ve kol hareketleri, jest veya mimik yapmadan veya herhangi mantıklı bir kelime söyleyemeden ölürler.

    benzer bir deneyin sovyetler döneminde tekrar yapıldığı iddia edilmektedir. insanın doğuştan bildiği dilin rusça olduğu, daha sonra başka dillerin öğretilmesi üzerine çocuğun rusçayı unutarak, öğretilen dili bildiği iddia edilir. roma döneminde yapılan deneye benzer şekilde, herhangi bir iletişim kurmadan bir çocuk tek başına odaya kapatılır ve diğer insanlardan izole edilir. bu çocuk da beklenen sonuç alınamadan ölmüştür ancak bu çocuğun ölüm sebebi tespit edilebilmiştir. çocuğun herhangi bir dil bilmediği için mantıklı düşünemediği, bu sebeple beyin fonksiyonlarını gerektiği gibi kullanamadığı ortaya çıkmıştır.
26301 entry daha
hesabın var mı? giriş yap