36 entry daha
  • "ozgurlukler ve demokrasi" ulkesi kuba hakkinda..

    su an buyuk bir serbestlikle kullanmakta oldugunuz ve cagin en buyuk iletisim/ogrenme araci olan internetin kubadaki durumundan bahsedelim kisaca. bu ulkede internet var denilemez aslinda, olsa olsa intranet vardir . ne demek simdi bu?

    elbette ki herseyin devlet tarafindan yonetilmesi bir yana, kubada tum yurtdisi routerlar ve web serverlar da devlet kontrolu altinda. bir email hesabi yanlizca oranin pttsinden temin edilebiliyor ve (sacmaliga bakin) yurtdisina yazmak icin para odemek gerekiyor. bu da uc saatlik onceden odenmis kartlarla yapiliyor ki maliyeti 4.5 dolar!! 4.5 dolar, ortalama bir kubalinin aylik gelirinin ucte biri.

    emaili birakin, bircok internet cafede yurtdisi cikisi bulunmuyor. internette sorf olanagi saglayabilen az sayidaki cafelerin fiyati ise saatte 5 dolar. yani demek oluyor ki kubadaki internet yabancilar icin, kubalilar icin sadece intranet var, o da devlet kontrolunde.

    bu politikali guden bir baska ulkede cin elbette. kubada bugun yaklasik sadece 750 tane internet sitesi var, yani yurtdisina acik olan. bunlarin dedigim gibi hepsi devlet kontrolunde o yuzden ezici cogunlugunda sadece kubanin tanitimi veya amerikan ideolijilerine elestiri bulunuyor. yani ne internet, ne de intranet, ozgur fikir alisverisine musaade etmiyor.

    hala bitmedi efendim, 11 milyonluk kubada kac kisinin internette sorf yapmaya "izni" var biliyor musunuz? evet izin gerekiyor bunun icin ve bu sayi sadece 98 bin. yani nufusun yuzde biri bile degil ve bunu da heryerden degil, ancak calistiklar hukumet ofislerinden, hastanelerden yapabiliyorlar.

    bu kadar baskici bir duzende elbette bir nevi "yeralti direnisinin" cikmamasi mumkun degil, nitekim kubalilar da bu isin karaborsasini kurmus. yasadisi yollardan yurtdisina internet baglantisi edinmeniz mumkun, lakin bu da aylik 50 dolar civarina maloluyor. yani ortalama bir kubalinin 4 aylik geliri.

    ama bu "mutlu" sonla da kurtulamadi kubalilar zira hukumet bu senenin basinda genis capli bir operasyonla bu "yasadisi" internet altyapisini cokertti. bunun ardindan gelen tepkilere de bakin nasil bir karsilik verdi: "isteyenler artik evlerinden baglanabilirler, tabii dolarla odedikleri takdirde... dakikasi 8 sent" dakikasi 8 sent demek, saatine 4.8 dolar demek ki bu noktada artik dolar/kubali maasi paritesine epey asinasiniz.

    isin vehameti surada ki, eger internet gibi bir iletisim aracina boyle kontrol kurabiliyorlarsa, dusunun artik televizyon ve radyo ne halde. gazeteler ne kadar ozgur hayal edin.

    simdi burada muthis bir devlet otoritesinin gucunu goruyoruz. iletisim olanaklari tamamen kontrol altinda olan ve daha onemlisi, disariyla iletisimi son derece kisitlanan bir kubalinin dunya gorusu sizce nasil olabilir? ufkunun genislemesi icin tek yol, yurtdisina seyahat ama aylik 12 dolarlik nereyi gorebilsin? bu da bize sistemin korkunc etkinligini gosteriyor: bizler icin anlamasi imkansiz muhtemelen, ama bir kubalinin bu sistemde yetismesi, onu her turlu elestirisel kabiliyetten ve suphecilikten mahrum birakiyor. nasil kubayi sevmesin, baska bir sey bilmiyor ki.

    karni doyan ve gozleri baglanan kimse elestiriyi de, baskaldiriyi da, daha iyi bir sistemi de dusunmez. belki bu size bir kitabi hatirlatmistir, 1984u. iste efendim, "ozgurluk ve demokrasi"nin, "cennet"in icyuzu budur, buyrun gule gule kullanin. bunlar kafa siken kapitalist zirvalari degil; kapitalizmden hic hazzetmeyen birinin paylastigi gercekler.

    burada "kuba cehennemdir" demiyorum ama goruluyor ki bir cennet degil. "kahrolsun sosyalizm" de demiyorum ama bizim gibi gorece ozgur yetismis insanlarin, sirf amerikaya kafa tutuyor diye boylesi bir sosyalizme ulasmaya calismalari samimi ve bilincli bir davranis olamaz. tek derdim madalyonun oteki yuzudur; amerikaya nefretimizden dolayi israrla gormedigimiz yuzu.

    tipki zaman gezgininin gostermis oldugu gibi, iletisim ve medya hakkindaki bu bilgiler de o yuzun sadece bir kismidir. kubaya getirilecek daha buyuk elestiri ekonomik verimsizligi ve insanlarin temel ihtiyaclari disinda (fikir ve seyahat ozgurlugu haric) baska birseyi karsilayamacak durumda oluslaridir [ki bunun amerikan ambargosuyla da alakasi yoktur. nasil ki abdnin propagandalarina inanmamaliysak, yanlisligi bu kadar bariz ve kolayca curutulebilecek bir castro propagandasi da gozumuzu boyamasin] ilgilenenler icin (bkz: fidel castro/@immanuel tolstoyevski)

    edit: internetin pahaliliginin sebebinin bilincli bir ic politika degil, abd oldugu gorusu icin (bkz: #9685373). tabii daha da buyuk bir sorun olan devlet sansuruyle bunun bir ilgisi yok ama, kismen de olsa kimsenin gunahini almayalim.
823 entry daha
hesabın var mı? giriş yap