13 entry daha
  • boşa harcanmış bir yazı. öncelikle ingilizce bilenleri buraya alalım

    bir nükleer patlamada, patlamanın enerjisinin aşağı yukarı yarısı kadarı patlamanın basıncı ile salınırken, %30-40 civarı ise sıcaklık olarak yayılır. %5-10 civarı iyonize radyasyon, %5-10 civarı ise çöküntü radyasyon olarak salınır.

    dolayısıyla tahrip yani patlama basıncı tahta ve kiremit evleri yıkarken, basınca dayanıklı taş köprü ve evleri yıkmayabilir. bunun yanında filmlerdeki gibi illa yerde bir çukur oluşması gerekmez çünkü atom bombası yere o kadar yakın patlatılmaz, daha havadayken patlar.

    yayılan termal enerji ise napalm bombaları gibi yanmaya sebebiyet verir. bu bahsettiğimiz iki güç merkez noktasında en kuvvetli durumdayken, dışlara açıldıkça tahrip gücü azalır.

    iyonize radyasyon ise patlama anında ortaya çıkar ve x ışınları, gama ışınları şeklinde kendini gösterir.

    ardından da çöküntü radyasyonu yani nuclear fallout dediğimiz ve fallout oyun serisinden de bildiğimiz patlama sonrasında devam eden ışımalar ortaya çıkar.

    pek çok kişi bu süreci nükleer santrallerin patlaması ile aynı kefeye koyuyor ve bu tamamen yanlış. nükleer santrallerde kullanılan yakıt çubukları uzun vadeli olarak radyasyon yayacak şekilde hazırlanmışlardır çünkü devamlı ancak düşük yoğunluklu bir ışıma talep edilir. haliyle bir nükleer santral patlayınca ilk termal ve basınç etkileri çok düşük olurken yaşanan bölge yüzyıllarca yaşanamaz hale gelir çünkü yıllar yıllar boyunca nükleer reaksiyonlar çekirdekte devam eder.

    nükleer bombalar ise olabildiğince anlık yıkım sağlamak için tasarlanmışlardır ve patlamanın ardından çok fazla radyasyonun ortamda kalması hedeflenmez. patlama sırasında neredeyse tüm iş olup biter ve bombanın içerisindeki yakıt tamamen tükenerek yıktıktan sonra düşük bir çöküntü radyasyonu bırakır.

    haliyle nükleer bombayı kafanıza yediyseniz ve hala yaşıyorsanız her taraftan yeşil mutantlar etrafınızı sarmayacaktır. zira artakalan radyasyon öyle beklediğiniz kadar yüksek ve yıkıcı değildir.

    patlama anında merkeze yakın olan kişiler iyonize radyasyondan dolayı ciddi hasarlara uğrayabilirler ancak mesafe çoğaldıkça bu radyasyonun etkisi ciddi anlamda azalır. ayrıca iki şehre atılan bombalar da öyle dev nükleer bombalar değillerdir, ufak çaplı bombalardır.

    vesselam iki dandirik resim ve insanlar sokaklarda yürüyü baksanıza diyerek bir halkın çektiği bu sefaleti yokmuş gibi gösteremezsiniz.

    ekleme: #65843331 nolu entryde aşağılarda bir arkadaş iki nükleer silahta kullanılan uranyum miktarı ile nükleer santrallerde kullanılan nükleer materyal miktarına dair bilgiler vermiş, çok da güzel etmiş. silahlardaki nükleer maddeler bir kaç pound ağırlıkta olurken, çernobilde havaya karışan radyoaktif madde miktarı tonlarla ölçülüyor.
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap