9 entry daha
  • avrupalı üst düzey bir diplomatın (bkz: ogler ghislain de busbecq) gözünden muhteşem süleymanın yaşlılık dönemi osmanlısına dair birçok kıymetli bilgi içeren mektuplar.

    gerek günlük gerek siyasi hayata dair anlatılanlar imparatorluğun zirvede olduğu döneme ışık tutuyor. kitap, ilki 1555 sonuncusu 1562'de yazılmış dört adet mektuptan oluşuyor. busbecq, avusturya-osmanlı arasında uzun süreli bir barış için çalışırken boş durmamış, düşman gözünden iyisi ve kötüsüyle osmanlıyı anlatmış.
    aslında tamamen kişisel amaçlarla yazılmış bu mektuplarda kanuninin şehzadeleriyle ilişkisinden osmanlı halkının yaşayış tarzlarına kadar geniş konular yer alıyor. örneğin, (bkz: düzmece mustafa) olayında (bkz: şehzade bayezit)in desteği olduğu iddia ediliyor. dilencilerin yarı evliya sayıldığı bir toplum resmediliyor. üç şehzadesini kaybeden biri de düşman ülkeye sığınan süleyman, tebessümden uzak yüz ifadesi, hüzünle karışık sertlik ve asaletle karşımıza çıkıyor. hürrem sultanın yüzyıllardır üstünden silinmeyen büyücü yaftası o zamanlardan bugünü selamlıyor. yer altından çıkarılan heykeller o zaman da put oldukları gerekçesiyle parçalanıyor. eziyet edilen bir kuş için insanlar adalet istiyor.

    tarih severler için dört asır öncesine muazzam bir yolculuk, hem de gerçek kişilerin gözünden.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap