• şans eseri öğrendiğim, erişim yasağı getirildiği için hakkında internette pek fazla bilgi bulunmayan ve hakkıyla bilimsel yayın yapma uğraşında olan akademisyenleri mağdur edebilecek rezalettir. sözlükte önceki entryler her nedense (bkz: wcset) başlığında toplanmış ve sildirilmiş. bir diğer erişim engeli gelen başlık için, kurumun sahibi (bkz: cemal ardıl).

    ---
    "waset, aslında akademideki 'açığı' kullanarak, sahte bilimsel konferanslar ve 'hakemli dergiler' aracılığıyla insanların dergilerde yayın yapmasını sağlayan bir kuruluş.

    internet sitesine bir göz attığınızda, barcelona'dan paris'e, new york'tan kuala lumpur'a kadar onlarca 'bilimsel konferans' ilanı ile karşılaşıyorsunuz. ancak yapılan şu: waset'e belirli bir ücret ödüyorsunuz ve o da sizi uluslararası bilimsel konferanslara katılmış ya da hakemli dergilere yazı yazmış gibi göstererek cv'nizi şişirmenize yardımcı oluyor.

    waset'in öncülü 'enformatika'nın foyası, itü öğretim üyesi prof. tayfun akgül tarafından ortaya çıkartılmıştı. akgül, bu kuruluşa sahte bir makale yolladığını ve makalenin basıldığını kamuoyuna açıklayınca, site ve kuruluş apar topar kapatılmıştı.

    ancak enformatika sadece görünüşte kapatıldı. yerine geçen site ise waset oldu."
    ---

    hemen iki örnekle olayı açıklayalım:

    https://www.waset.org/…ference/2017/02/paris/icaabe

    https://www.waset.org/…nference/2017/07/rome/icaabe

    aynı isimle, aynı açıklamalarla iki farklı konferans. böyle yüzlerce örneği var web sitesinde. peki bu sahte konferanslar kime yarıyor? tabii ki bilimle alakası olmayan ama cv'sini şişirmeye çalışan güzide akademisyenlerimize. ingilizce kaynaklarda yazılanlara göre, bilmeyerek makalesini bu kuruluşa yollayıp mağdur olanlar da bir hayli fazla. internetteki çoğu habere erişim engeli gelmiş. türkçe olarak konuyu açıklayan tek kaynak için -

    erişime açık ingilizce kaynaklar; -, -

    edit: ek olarak, prof. dr. metin balcı hocam şu videonun 32:30-37:30 dakikaları arası yapılan sahtekarlığı net olarak anlatmış, buyrun.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap