10 entry daha
  • kendisi öncelikle anizotoptur. bu özellik sayesinde bir ağacın farklı katmanlarından kesit alındığında çıkan keresteler farklı özellikler gösterebilir ***
    yenilenebilir denen son zamanlarda popüler olan kavramın en önde aktörlerindendir. mukavemet konusuna birazdan geleceğim ama biliniz ki paslanmayan malzeme olsa da beraberinde kullanılan demirin paslanmasına sebep oluyor. paslanan demir de inanır mısın ahşabı koruyor (demirin çürümesi ayrı meseledir efenim).
    şu lisede anlatılan iç içe geçmiş mevsimlik halkalar ağacın taşıyıcılığı ile ilgili bilgileri de bize verebiliyor. arada lifler var onlar da bildiğin selüloz. o da su emiyor zaten.
    reçineli ve yağlı ağaçlar da kurda böceğe karşı dayanıklı ama yangında ilk onlar telef oluyor.
    kimyasal yapısı ise %40-50 sini oluşturan selüloz, %20-30 unu oluşturan lignin ve kalan yüzdeyi tamamlayan reçineler,ekstakt maddeler, o2, h2,demir, silikon, magnezyum, nitrojen,sodyum, potasyum vb... gibi maddelerden oluşuyor. bu lignin denen meret de kısaca ağacı dik tutan şey.
    ağaç çeşitleri de ikiye ayrılıyor. biri yaprakları iğneli ama kendisi yumuşak yapılı olan ağaçlardır. bir diğeri ise yaprakları sert mi sert ama kendisi geniş olan ağaçlardır. bu ikinci kategoriye girenler güçlü ağaçlardır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap