4 entry daha
  • dünden beri kendiliğinden penceremin önünü kendine takılmalık mekan edinen kuşun cinsi. kuşları çok severim ve gördüğüm her kuşu incelerim, bu kuş da sürekli pencereye gelip gitmeye başladığında "bu ne acayip bir kuş, serçe desen serçe değil, kırlangıç desen kırlangıç değil, saksağan dediğin büyük olur, bu ne?" diye diye aklımı zorladım, google'da "kırlangıca benzeyen uzun kuyruklu kuş, serçeye benzeyen siyah beyaz kuş..." gibi aramalar yaptım ve doğal olarak hiçbir sonuca ulaşamadım.

    bugün de gelmeye devam ettiğinde zorla bir fotoğrafını çekebildik, çok seri bir hayvan, fotoğrafını çektirecek kadar aynı yerde durmuyor. fotoğrafla google araması yaptığımızda google "en yakın tahmin: bird" dedi, sağ ol süper zeka.

    fakat, bir kuşsever bununla yetinip "neyse ya..." diye yerinde oturur mu, oturmaz. zaten bu değişik cinsin benim penceremin önünü seçmesini de evrenin kuşları bu kadar sevmemi ödüllendirmesi olarak algıladım ahah. önce izmir'de görülen kuş cinsleri diye araştırmaya başladım, şu bağlantıda ismi yazılan her kuşu google'da arattım ama hiçbiri değildi:

    http://www.izmirkuscenneti.gov.tr/alan-bilgileri

    en son türkiye'nin anonim kuşları diye bir web sitesinde buldum kendimi, şuradaki kuş cinsleri ve alt türleri arasından tek tek tüm kuşlara bakmaya başladım:

    http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=tur_arama

    zaten incirkuşları ve kuyruksallayanlar kısmındaki görsel, elimdeki kuşa benziyordu, bu hayvanın ak kuyruksallayan olduğunu doğrulamış oldum. bu bilgiyle sözlüğe geldiğimde burada paylaşılan fotoğraflar da penceredeki kuşla birebir aynı. yey!

    şimdi, son sorunum şu: bu kuş, sürekli olarak pencerenin önünde takılmaya başladı, gidip gelip buraya konuyor diye muhabbet kuşlarının yeminden pencerenin önüne de serpiştirdim. ama yiyecek kadar kalmıyor ve çok seri hareket ediyor, evin içine girmek istermiş gibi arada bir pencereye hamle yaparak gagasını cama çarpıyor ve kalbim kırılıyor. kuşun cinsini öğrenmek için emek harcadım, kuşla duygusal bağ kurdum, artık adını da biliyorum ve cama çarpıp ölmesini istemiyorum, ne istediğini anlamıyorum. bir kez, yanında aynı cinsten başka bir kuşla birlikte geldiler ama genellikle yalnız geliyor ve iki gündür sürekli pencerede. binalara yuva yaparlarmış ve etrafı oldukça açık, yüksek bir apartmanın en üst katında yaşadığım için muhtemelen bu binanın tepesine falan yuva yapıyorlar diye düşünüyorum, hayvanın ihtiyacını anlayıp pencereye neden sürekli hamle yaptığını çözebilirsem boynunu falan kırmasını engelleyebilirim. ya da the birds filmi gerçek oluyor, önleminizi alın.

    editle gelen ek: türün genel ingilizce adı wagtail olarak bilinir, ak kuyruksallayan da tabii white wagtail olarak geçer.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap