618 entry daha
  • liberal / muhafazakar (yani akp turevi) hukumetin son icraatleri ile, gocmenlere kapilar iyiden iyiye kapanmaya baslamistir.

    burada alti cizilmesi gereken noktalardan biri, avustralya'nin bir gocmen ulkesi olusu. herkes gocmen, eski basbakanlar bile gocmen, bir iki kusak once gelen kapidakileri kovaliyor, falan filan. boylece milliyetcilige, irkciliga, ayrimciliga iliskin celiskiler iyice karikaturlesiyor, rezillesiyor.

    bir diger nokta da, avustralya'nin gecmisinde "beyaz avustralya politikasi" diye irkci gocmen politikalarinin egemen oldugu, guney afrika'daki apartheid'i andiran donemlerin yasanmisligidir. bu yillarda (70'lere kadar) sokaktaki gayri-aussie gorunumluleri cevirip, flamanca, isvecce filan sorular sorup yanit veremeyenleri psikopatca kovaliyorlardi.

    gundemdeki degisiklikleri soyle de kisa kisa ozetleyelim:

    (457 calisma izni vizesine iliskin)
    "(...) degisiklikten once 457 basvurusunu yapmis olan ve vize onayini 18 nisan 2017 ve sonrasinda alan/alacak olanlar da bu degisiklikten kismen etkileniyor.
    soyle ki; mesleginiz, yenilenmis olan meslek listelerinden stsol (eski adiyla csol)'da yer aliyorsa vizeniz iki yillik cikiyor ve sadece bir seferlik iki yil daha uzatilabiliyor. ne var ki artik bu kanal size 186 ya da 187 (sirket sponsorlu) vizeleri olula kalici oturuma basvurma olanagi tanimiyor.
    eger mesleginiz mltssl (eski adiyla sol) listesinde yer aliyorsa, vizeniz eskiden oldugu gibi dort yillik cikabiliyor ve size kalici oturum olanagi sagliyor. ancak buradaki fark da su; onceden iki yil ayni sirkette calistiktan sonra sirket sponsorlu kalici oturuma basvurulabiliyordu, bu sure uc yila cikti. yani 18 nisan'dan sonra 457 vizesi cikan kisiler pr'a 186/187 uzerinden basvurabilmek icin uc yil bekleyecekler.
    mart 2018'de ise 457 vize tamamen kaldirilip yerine tss (temporary skill shortage) vizesi getiriliyor. genel olarak sartlarin daha zorlastirilmasinin yani sira bu vizeye basvuracak kisilerden en az iki yil tam zamanli is tecrubesi istenecek. bu da avustralya'da egitimini tamamlamis yeni mezunlarin buradan sponsor bularak avustralya'da yasamaya devam etmelerine engel oluyor. bu konuda halen cok fazla soru isareti bulunmakta. avustralya mezunlarini farkli bir sekilde avantajli duruma getirecek bir duzenleme yapilacak mi gorecegiz. (...)"
    (aktaran, duygu c.)

    (vatandaslik basvurularina iliskin)
    avustralya vatandaslik basvuru sistemi degisiyor ve guclesiyor.
    onceden avustralya'da toplamda dort yil mutemadi yasamis olmak, ve bu surenin son bir yilini kalici oturumla gecirmis olmak yeterliydi. oldukca kolay bir degerler sinavina girerek vatandaslik alinabiliyordu.
    basbakan turnbull'un son aciklamalarina gore, bu sartlar degisecek ve kalici oturumla gecirilmesi gereken sure dort yil olacak.
    bunun yaninda daha agir bir dil sarti, okuma yazma dinleme ve konusmayi kapsayan siki bir sinav yoluyla, getirilecek.
    adaylarin ulkeyle birlesimini olcmek uzere is/issizlik kayitlari, cocuklarinin okul kayitlari, toplumsal kurumlara uyelikleri filan incelenecek.
    bu degisimden 457 ca;isma izni vizesi sahipleri yine olumsuz etkilenecek. onceden, 457 ile geldikten iki yil sonra kalici oturum, bundan iki yil sonra da vatandaslik basvurusu yapabiliyorlardi. ancak simdi, 457 ile geldikten uc yil sonra kalici oturum, ondan dort yil sonra da vatandaslik basvurusu yapabilecekler, yani vatandas olabilmek icin yedi sene civari bekleyecekler!
1213 entry daha
hesabın var mı? giriş yap