23 entry daha
  • bir keresinde endüstri mühendisi bir çocukla tartışırken de aynı buradaki tipler gibi argümanlar sunuyordu bana. tecrübesizsen ve okulda yaptığın çok iyi proje ve bildiğin çok iyi programlar yoksa mühendis olarak 1300 lira alırsın ben olsam bir kuruş fazla vermem falan diyordu.

    çocuğa diyorum ki, güzel kardeşim; tamam tecrübesizsen tecrübeliye göre, bilgisizsen bilgiliye göre az maaş al. yalnız üniversiteyi bitirmişken neden açlık sınırının altında yaşa? adamın tek derdi tecrübesizlerin az para alması. tecrübeliysen para kazan ama yeter ki tecrübesiz ve kendini geliştirmemiş üniversite mezunları az para kazansın. bununla tatmin oluyor.

    diyeceğim şu, yine ve her zamanki gibi, hem bu ülkenin elitleri tarafından söylenegelen, hem de hepimizin malumu olan "türklerdeki birbirini aşağı çekme kompleksi" baş gösteriyor. az önce rastlantısal olarak ilber ortaylı'nın bir videosunu izliyordum o da böyle bir şey söyledi. yahu bir üniversite öğrencisi okurken, mezun olduğunda iş bulabilmek için kendi alanıyla ilgili bir işte ücretsiz olarak çalışmak zorunda mı? eğer bulmuyorsa ve mezun olunca da kimse ona iş vermiyorsa bu onun suçu mu oluyor?

    burada iyi eğitim vermiyor diye üniversiteyi suçlayabilirsin. işverenin kapitalizmin suyunu çıkarmasına tepki koyabilirsin. asgari ücretin açlık sınırının altında olmasını ve üretimin azlığını eleştirebilirsin. yalnız sen köle oldun diye başkaları olmuyorsa o insanı eleştiremezsin. öğrenciyken haftada üç gün ücretsiz çalışmak alkışlanacak şey değil. haftada üç gün bir projeyle ya da bir prototiple uğraşmıyorsun. haftada üç gün bir patronun altında karşılıksız kölelik yapıyorsun. ne için? pazarlamacı müşteri bulur, planlama işi değerlendirir teklif yapılır tasarım taslak hazırlayıp sunar değerlendirmeler sonucu proje çizilir satın alma yapılır üretime geçilir kalite kontrol sürecine girilir cart curt gibi bilgileri öğrenmek için.

    ben de o zaman derim ki, sizin gibi adamlar yüzünden patronlar daha açgözlü ve hep daha fazlasını daha az maliyete istiyorlar. niye kabul ediyorsun haftada üç gün bedavaya çalışmayı lan? niye asgari ücrete mühendislik yapıyorsun? ondan sonra "suriyeliler 1000 liraya çalışıyor türklere iş kalmadı" diye suriyelilere laf etmeye hakkın kalmıyor o zaman. patron için ne kadar kendinden taviz verirsen başkalarının yolunu o kadar tıkamış oluyorsun olan bu. sen haftada üç gün kölelik yapınca işverenler bunu bir standart kabul ediyor. çok talep var ve yaşam zor ona eyvallah. yalnız boykot sadece ürün almamakla olmuyor. sen o işi o maaşa kabul etmediğinde de boykot yapmış oluyorsun. bu da bir tepkidir. kabul ettikçe daha fazlasını isterler.

    buraya gelip kölelik yaptığını anlatıp övünenler var. aferin lan size. hayatımda bir sürü yerde çalıştım hiçbirinde de işyeri hayatımdan önce gelmedi. işyerinden çıktığım an işle ilgili her şeyi unuturum. bir an bile aklıma gelmez. bu kölelik zihniyetini kabullenmiş ve patronlar tarafından sindirilmiş adamlarsa gece rüyalarında iş görürler. izin olduğu halde işe giderler. arkadaşlarıyla iş konuşurlar. siz bulunduğu konumla övünen kölelersiniz lan tecrübeli çalışan değil.
132 entry daha
hesabın var mı? giriş yap