4 entry daha
  • kendisiyle yeterli vakit geçirdim ve deneyimimi madde madde yazayım;

    -müzikler güzel. zaten oyunun övündüğü noktalardan biri de bu. bir orta çağ havası alıyorsunuz. game of thrones hissi gayet var.

    -fantastik öğelerin sınırlı olması iyi olmuş. rengarenk bir çocuk oyununa dönüştürülmemiş.

    -ciddi edebiyat var. bol bol okuyup hikayeyi anlama tribine girecekseniz gayet doyurucu. yine de ana seneryo diye bir olay pek yok. görev alıp yapıyorsunuz. görevi yaparken yanınızda bulundurduğunuz askerlerin hikayeleri var. bir "sir"de sizinle gelebilir, eski bir tecavüzcü de. tamamen kimi kiraladığınızla ilgili.

    -eşyalar ve loot olayı enteresan olmuş. bu konuya özellikle değinmek istedim. çünkü diğer firmaların aksine burada nicelikten çok nitelik öne çıkmış. alıştığımız ve gördüğümüz çoğu oyunda (örneğin diablo) kılıç, balta, hançer gibi eşyaların genelde tek farkları görüntüleri oluyor. iki elle kullanılan balta ile çift el kılıcın farkını göremiyoruz. yani derinlik sınırlı oluyor.

    burada ise farklı bir yol izlemişler. tüm silahların artı ve eksi özellikleri var. örneğin bir balta ile mace arasında farklar var. biri adamı stun ederken diğerinin hasar oranı ciddi fark ettirebiliyor. oyuncunuzun hareket puanı ve kritik hasar oranları da farkettirebiliyor. aynı şekilde, silaha göre savaşta kullandığınız skill'ler de değişiyor. baltayı sallayıp tek seferde 3 oyuncuya vurabiliyorken, mace ile tek oyuncunun kafasına vurup onun bir el beklemesini sağlayabiliyorsunuz. yani silahların sadece görüntüleri değil, özellikleri de ciddi farkediyor. bu güzel olmuş.

    -gelelim loot olayına. görevlerde combat'a giriyorsunuz. kazanırsanız kılıç kalkan altın vb topluyorsunuz. örneğin, -rakamları sallıyorum- en kötü kılıç 15 altın, onun bir iyisi 25 altın oluyor. bir iyisi 150 altın bir iyisi ise 450 altın oluyor. en iyi kılıç ise diyelimki 1200 altın oluyor. fakat bu kılıçların aralarındaki fark %5-10'dan fazla olmuyor. yani bir yerden sonra 450 altınlık kılıç ile 1200 altınlık kılıç arasında ciddi bir fark bulunmazken altın aralığı çok artıyor. bunun avantajları da var tabii. bunun dışında aynı fiyattaki tüm kılıçların özellikleri aynı. yani 2 farklı kılıç 150 altınsa, ikisinin de özellikleri aynı oluyor. demek istediğim, özetle, silahların özellikleri ve kategorilendirilmesi için çok çalışmışlar ama tek bir silahın çeşitleri konusunda seviye-seviye ilerlemişler. ayrıca not: magical item diye bir şey yok. yani fantastik öğeler yok silahlarda. lakin az da olsa unique item'lar koymuşlar oyuna.

    -sıra tabanlı savaşlar keyifli. ufak bir ekibi yönettiğinizi, dağ bayır çayır avlandığınızı hissediyorsunuz. dinamikler güzel. silahların farklılıkları savaşlara büyük renk katmış. kılıç kalkan sesleri süper. lakin oyunda hiç hiç hiç konuşma yok. herkes size küsmüş gibi sadece müzik var. bir yerden sonra iki çift laf etsinler, bir insan sesi duyayım diyorsunuz.

    sonuç;

    öncelikle indie bir oyun için harika bir başlangıç ve geliştirilmeye açık binbir güzel nokta var. ekip devamını getirirse harika bir oyun ortaya çıkar ve büyüyerek bir kitleyi kazanır gibime geliyor. oyun temel haliyle yeterli ama bir yerden sonra, görev al-savaş-yeni görev al döngüsü içerisinde sıkıcılaşabiliyor. kral olmak, ordu kurmak, şehri ele geçirmek gibi bir olay yok. bunu istememişler yapımcılar. türkçe dil desteği yok. sadece ingilizce. dediğim gibi konuşma yok, halbüki elemanlar birbirlerine laf atıp oyunu renklendirebilirlerdi. farklı hanedanlar arasında gta2 'deki gibi denge kurmaya çalışmıyorsunuz. sadece görev yap, mutlu et. multiplayer yok. auto save yok. evlilik ve soylu olmak yok. din/mitoloji yok. oyunda kadın da yok. kadın savaşçı yok. şehirlerin gelişimini göremiyorsunuz. gerçek haritalar yok. bu oyun için "ileride gelecek dlc'ler ile mükemmel hale gelecek bir oyun için başlangıç" diyebilirim. çünkü yapımcı ekip herkesi dinliyor ve ne yapabiliriz diye düşünüyorlar.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap