8 entry daha
  • 1939'da hitler'in krupp'lara "ya biz geçen sefer* ne güzel toplar* yapmıştık, paris'i ta buradan bombalıyorduk*, şimdi niye böyle deyişik bir silah yapmıyoruz, bizde niye yok," demesi sonucu ortaya çıkmış kamaşullah gibi bir top. iki sıra demir yolu hattı üzerinde hareket edebiliyordu. krupp camiası bu ölümüne fallik topa gustav krupp'a ithafen schwerer gustav adını verirken, topçu askerler, her nedense, topun dişil bir cisim olduğunu düşünmüşler ve dora adını vermişlerdir. yani dora ve schwerer gustav aynı cihazdır.

    bu toplardan bir tanesi sivastopol kuşatmasında kullanılmış ve kuşatmanın sözde başarıya ulaşmasını sağlamış, hitler'in egosu tatmin edilmiştir. lâkin kazın ayağı öyle değildir; top, hepi topu 53 defa ateş etmiş ve sonradan yapılan incelemelerde topun isabet oranının beşte bir cıvarında olduğu görülmüştür. schwerer gustav da, drittes reich'dan her biri için yedi milyon mark tahsil edilen bir sahtekârlık abidesi olarak sümen altı edilmiştir.

    bunlardan kayıtlara göre sadece iki adet üretilmiş ve düşman eline geçmemesi için almanlar tarafından geri çekilme sırasında patlatılarak imha edilmişlerdir. paris-geschütz e benzeyen uzun menzilli bir model de henüz yapım aşamasındayken fabrika bombalandığında imha olmuştur. sivastopol'u bombalayan topun kalıntıları bir ormanda bulunmuş, ruslar tarafından incelenmiş, eve götürülmüş ve sonra "yok olmuştur." yıllar sonra tesadüfen bulunan parçalar ise bir araya getirilmiştir ve şu anda dresden'deki askeri müzede sergilenmektedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap