5 entry daha
  • greenpeace org' dan aynen copy paste;
    "türkiye'de nükleer santralleri destekleyen bir avuç bilim insanı ve politikacının nükleeri savunma adına ortaya attıkları tezler, çernobil kazası sırasında yaşanan trajediler, nükleer atık hikayeleri bir değil birkaç kitap yazmaya yetecek materyal sağlayabilir. öyle ki, enerji açığı ve yerel kaynakların yetmediği palavraları ancak kitabın en sonunda kendilerine yer bulabilir.
    nükleer enerji, tüm dünyada, beraberinde getirdiği teknik, politik ve ekonomik sorunlarla halkın çözmek zorunda kaldığı bir problem haline gelmiştir. bu yüzden de herkesin bu konuda söz söyleme hakkı vardır. öyle olmasa, enerjisinin yarıdan fazlasını nükleer santrallerden sağlayan isveç'te, referandum yapılmaz, çıkan 'nükleere hayır' sonucu doğrultusunda nükleer santraller kapatılmaya başlanmazdı. eğer nükleer enerji teknik bir sorun olsaydı, 20 tane bilim adamı bir araya gelir karar alırdı. ama sonuçlarına tüm halkın katlandığı her girişim üzerine halkın söz söyleme hakkı vardır.
    nükleer endüstri aksini iddia etmeye devam etse de gelişmiş ülkeler nükleer enerjiye açıkça 'hayır' demiştir:
    * avusturya'nın tek reaktörü zwentendorf (siemens) 1978'de (amerika'daki tmi ve eski sovyetler birliği'ndeki çernobil kazalarından da önce) hiç işletilmeden kapatıldı.
    * italya, çernobil faciasından sonra tüm reaktörlerini 1987'deki ulusal bir referandumla kapattı.
    * ispanya'da da şu ana kadar 3 reaktör kapatıldı.
    * isveç ve almanya nükleer enerjiden vazgeçme kararı aldılar ve her iki ülke de birer nükleer santralini kapatarak (isveç barsabeck, 1999; almanya stade, 2003) bu kararı hayata geçirmeye başladı.
    * abd ve kanada, 1978'den bu yana yeni sipariş vermedi.
    * avustralya, küba, meksika, portekiz, yunanistan, iskoçya, hollanda, isviçre, norveç, endenozya, vietnam, tayland ve daha pekçok ülke nükleer planlarını terk etti.
    nükleer enerjiden kaçışın nedeni çoğu zaman çernobil kazası olarak gösterilir ya da gösterilmek istenir. çernobil'den kaynaklanan radyoaktif serpinti 160 bin kilometrekare toprağı kirletmiş, en az 9 milyon insanı etkilemiş ve 400 bin kişinin evinden olmasına yol açmıştır. 800 bin kişi kaza sonrasındaki temizlik çalışmalarına seferber edilmiştir; çocuklardaki tiroid kanserleri 100 kattan fazla artmıştır. kazanın ukrayna, beyaz rusya ve rusya'ya maliyeti, 352 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. çernobil kazası gerçekten de şu ana kadar olan nükleer kazalar içinde en büyüğüdür; ama nükleer endüstrinin iddia ettiği gibi meydana gelmiş tek kaza değildir. ayrıca kazaların yalnızcaeski 'rus' teknolojilerinde meydana geldiği de bir yalandır. bırakın çernobil'i, en modern teknoloji ve standartların eksik olmadığı japonya'da bile kazaların ardı arkası gelmemektedir."
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap