• 1974-1922 yılları arasında yaşamış irlandalı cumhuriyetçi. asıl adı charles william st. john burgess. dublin'de doğdu. eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldıktan sonra yirmilerinde gaelic league'de aktif görevler üstlendi. 1913'te irish volunteers'a katıldı. 1916 easter ayaklanmasında önemli rol oynadı, 1917'den 1919'a kadar ira'nın yönetim kadrosunda yer aldı. 1918'de meclise girdi ve çok geçmeden savunma bakanı oldu. 1922'de de valera ve yandaşları gibi krala sadakati reddedince savunma bakanlığından istifa etti. akabinde gelişen iç savaşta anlaşmaya karşı olan safta yer aldı. bir çatışmada ağır yaralandı ve aynı yıl bu nedenle hayatını kaybetti.

    cathal brugha, özellikle easter ayaklanması sırasındaki kahramanlıklarıyla irlanda halkının belleğinde önemli bir yer kazanmıştır. irlanda kültüründe kuş böcek üzerine söylenmiş halk şarkılarının yanında çok önemli yer kaplayan direniş ve isyan şarkılarında adı zikredilmiş, cumhuriyetçi* gelenek içinde kahraman sayılmıştır. örneğin easter ayaklanması üzerine söylenen foggy dew adlı halk şarkısında adı geçer.

    neden ingilizce adı yerine irish gaelic'ten bir ad kullanıyor derseniz nedeni açıktır, o dönemde irlandanın bağımsızlığı bir milliyetçilik meselesidir ve ingiliz olan her şey reddedilmektedir. gaelic league de dil alanında buna hizmet etmektedir. cathal, irish gaelic'te "cengaver" gibi bir anlam içerir; brugha da burgess soyadının gaelic'teki orijinalidir.
hesabın var mı? giriş yap