6 entry daha
  • osmanli tarihi tarih ogrencisi icin seker gibi baslayip, kaosa dogru suruklenen, ogrenciyi cosku dolu anlardan alip surmenaja dogru iten bir seyir izler. osmanli devletinin ilk hukumdarlari ogrenci dostuydu, keske hep oyle kalsaydi. orneklerle aciklamak daha iyi olacak. mesela kurulus donemini ele alalim. http://www.gbg.bonet.se/osmanli/ adresinden:
    orhan bey, 1326 yilinda bursa'yi, uzun süren kusatmanin ardindan, ele geçirince babasinin vasiyetini yerine getirerek, osman gazi'nin naasini bursa'ya nakletti ve burayi devletin yeni merkezi yapti. bizans imparatoru andranikos büyük bir ordunun basinda osmanlilara karsi harekete geçtiyse de maltepe (palekanon) savasi'nda agir bir yenilgi aldi (1329). bu zafer, iznik ve izmit'in ele geçirilmesini kolaylastirmistir. edirne'yi kusatan bulgar-sirp kuvvetlerini bozan süleyman pasa bu zaferin karsiliginda gelibolu'daki çimpe kalesi'ni bizans'tan aldi. böylece osmanlilar ilk kez rumeli yakasinda bir üs elde etmis oluyordu (1356). ancak 1362'de babasi orhan bey'in de ölümü üzerine murat bey, bursa'ya döndü ve osmanlilarin 3. hükümdari olarak tahta çikti (1362). anadolu'da birligin saglanmasinin ardindan murat hüdavendigar, inkitaya ugrayan rumeli ve balkanlarin fethine yöneldi. evrenos ve haci il bey komutasindaki kuvvetler kesan'dan dimetoka'ya kadar olan yerleri fazla bir mukavemet görmeden ele geçirmislerdi. haçli ordusu macar krali layos'un liderliginde edirne üzerine yürüdü. ancak meriç sahilindeki sirp sindigi denilen mevkiide, kalabalik haçli ordusunu hazirliksiz yakalayan 10 bin kisilik kuvvetiyle haci il bey, büyük bir bozguna ugratti (1364). sirp sindigi zaferiyle osmanlilar, balkanlardaki fetihlerine hiz verdiler. osmanli baskenti bursa'dan edirne'ye nakledilir, olaylar gelisir”.

    gordugunuz gibi olay basit, bizans var, osmanli var, bizans surekli geriliyor, osmanli costukca cosuyor, sagli sollu ataklarla adeta bizansi abandone ediyor. ama gerileme donemi oylemi? okuyalim:
    “1764 yilinda rusya, osmanlilarin toprak bütünlügünü garanti ettigi lehistan'i isgal etmis ve kaçan mülteciler ruslar tarafindan katledilmistir. bu olay üzerine osmanli devleti rusya'ya savas ilân etmistir(1768). ruslar ingilizlerin de yardimiyla, baltik filosonu akdeniz'e göndererek, mora rumlarini isyana tesvik etmisler ve çesme'de demirli osmanli donanmasini yakmislardir. bu arada misir'da da bir isyan hareketi baslamistir. ruscuk ve silistre önlerinde osmanli kuvvetlerinin mevzii basarilar kazanmasinin ardindan ii. katerina, lehistan isini halletmeyi plânladigindan osmanlilarla anlasma yapmayi kabul etmistir. i.abdulhamit'in (1773-1789) basa geçmesinden sonra imzalanan küçük kaynarca antlasmasi ile (21 temmuz 1774) kirim hanligi osmanlidan kopartilarak sözde bagimsiz bir devlet olmus, baserabya, eflâk, bogdan osmanlilarda kalmis, ancak azak ve kabartay bölgesi rus hâkimiyetine geçmistir. osmanli devleti, prusya ve ingiltere'nin de tahrikiyle rusya'ya karsi savas açti. ancak bu savasa rusya'nin müttefiki olan avusturya'nin da katilmasiyla, osmanlilar iki cephede birden mücadele etmek zorunda kaldilar(1788).
    su kisa paragrafta kimler kimler var: osmanli, rusya, ingilitere, avusturya, lehistan, misir, prusya.. savaslarla kalsa iyi, kucuk kaynarcanin maddeleri, yas antlasmasinin yeri ve onemi, ii. mahmut’un, iii. selim’in islahatlari darken ogrencinin morali bozulur. zaten osmanli gerilemektedir, hukumdarlar gerilemeyi onlemek icin turlu maymunlugu goze alir, bir de size hesabini tutmak duser. o donemde butun sinifin morali bozuktur, 2. inonu savasina kadar bu devam eder.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap