• on ismi icin roger mi george miydi seklinde bi ikilem icindeyken sordugum ilk kisi gregor oldugunu soyledi, hemen hatirladim.
    unlu bezelye calismasi oncesinde de evrimle ilgilenen biridir, lamarck'in tezini test etmek amaciyla bir takim calismalar yaptigi da yazilmistir. yine bitkilerle yaptigi deneyde tipik olmayan ozellikler bir sus bitkisini yetistigi yerden alip diger birornek bitkilerin yetistigi yere dikmis, ardil nesillerde de onun tipik olmayan ozellikler gostermeye devam ettigini tespit etmistir. (bu anlamda oldukca sabirli biri oldugu anlasilabilir, ne de olsa rahiptir, sasirmamak gerekir)
    bezelyelerle yaptigi calismaya da kisaca deginirsek, hermafrodit bir bitki olan bezelyenin kendi kendisini polenlemesini engellemek icin polenleyici kisimlari keser ve digerleriyle caprazlayarak sonuclari kontrol eder. (istatiksel calismayi da biyolojiye ilk sokan insanlardan biri oldugunu tahmin ediyorum, biyoistatistik kitaplarina bakmak gerek acaba credit veriyorlar mi) gerisini ve buraya kadar olanin cogunu ilkogretim seviyesinde biyoloji egitimi herkesin bildigini varsayiyorum.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap