112 entry daha
  • yatırımlık mı oturumluk mu sorusunu herkes sormuş. ancak bu sorunun cevabını aldıktan sonra izlenecek yolları biraz açıklamak gerekir. oturumluk sorusunu açıklamaya gerek yok bence. evin konumunu, içini, dışını, imkanlarını beğendiyseniz, bütçenize de uygunsa alınız. kasmaya gerek yok bu konu hakkında.

    yatırımlık konusuna gelirsek. konut yatırımında kısa vadeyi 5 yıl civarı düşünebilirsiniz, gerçek getiriyi elde edeceğiniz makul zaman aralığı 10-15 yıldır.

    1) şehir bu aksta gelişiyor: buna inanmayın bir kere. yıllar önce istanbul'un büyüme aksı doğu-batı yönü olarak gösteriliyordu. millet beylikdüzü'nde, esenyurt'ya, kurtköy'de evler aldı. sonra asıl patlayan yerler neresi oldu? kuzey-güney aksı. 3. havalimanı, 3. köprü, kuzey otoyolu, izmir otobanı falan derken bu bölgelerde yatırım yapanlar astronomik tutarlar kazandı. bizim kredi ile beylikdüzü'nde ev kovalayan beyaz yakalımız ise evi faiz oranları kadar getiri sağlayınca kendisini yatırım gurusu ilan etti. kusura bakmayın ama yarım milyon parayı tek bir yatırım aracına bağlayıp dolar bazında bile kar elde edemediysem olmamıştır bir şeyler.

    2) bu bölge gelişiyor: yakınına metro geldi gelecek, metrobüs durağı açıldı açılacak. bunlar tek bir hedef için geçerli şeyler değildir. ulaşım hatları, geldiği bölgeyi değerlendirir, ancak hali hazırda o hat ile uzaktan bağlantısı olan heryeri de hareketlendirdiğinden değerini arttırır. yani hali hazırda metrosu olan bir yerde ev 3x fiyatta iken, sizin aldığınız bölgede ev fiyatı 2x ise, metro açıldığında çoktan 3x'lik yer 4'ü 5'i bulmuştur bile. yani sizin o bölgeye erişmeniz yine aynı finansal uzaklıkta kalmıştır.

    3) buraya dönüşüm geliyor: en sevdiğim de bu. orası neresi? bayrampaşa mı, beşiktaş mı? heryere her an dönüşüm gelebilir. kimisi devlet desteği ile gelen "kentsel dönüşüm"dür. kimisi ise rant sebebi ile yıkılıp yenisi yapılan eski binalardır. burada ikinci kısım en güzel fırsatların yakalanabileceği, en hızlı ve fazla getiriyi alabileceğiniz yatırım şeklidir. mesela beşiktaş. evin tapusunda falan sıkıntı yok, resmi olarak kentsel dönüşüm de gelmemiş. ama bakıyoruz açık otoparkı olan, 30-40 yıllık, 3-4 katlı bir bina. daire sayısı 8 - 10 arası. yaklaşık 800 metrekare bir arsa içerisinde daire başına düşen arsa payı 100 metrekare. fiyatı da piyasa koşullarına göre makul ise bu ev bulunmaz bir fırsattır. çünkü bu evin yenilenip, otoparkının yer altına alınması durumunda daire başı iki daire bir gün büyük ihtimalle sizin olacaktır.

    bunu da parsel sorgu sisteminden araştırabilirsiniz. gözünüze kestirdiğiniz belirli apartmanların arsa büyüklüklerini, arsa durumlarını herkes ücretsiz bir şekilde sorgulayabiliyor. böylece ev almayı düşündüğünüz bölgede geleceği parlak olan yerleri belirleyip, yatırım için bu binalarda satılık daire çıkmasını bekleyebilirsiniz. acele etmeye gerek yok, kendi arşivinizde sürekli takip ettiğiniz 30-40 tane yer olsa, bir gün mutlaka birinde fırsat yakalarsınız.

    yazı çok uzadı, ancak özellikle son madde ile ilgili bu entry'i detaylandırıp nasıl bir yol izlenebileceği ile ilgili tavsiyeleri çeşitli örnekler ile anlatırım.
279 entry daha
hesabın var mı? giriş yap