• müteahhitlere asla güvenmeyin. ilk kuralınız bu olsun.

    birkaç yıl önce ev aldı annem. aldığında henüz bitmemişti ama baktığı kağıtlara ve söylenenlere göre gayet içine sinmişti. gidip gördük, birkaç eksiği tamamlandıktan sonra hazır olacaktı. mutfak tezgahının takılması, elektrikle ilgili birkaç iş ve mutfaklı salonun duvarı gibi. en fazla bir hafta denildi ama dört ay geçti. bu dört ayın sonrasında, anneme ''sen bu evden vazgeç, yan daireyi sana verelim'' denildi. annem kabul etmedi. yan daire kuzey cepheydi, bizim aldığımız güney. niye vazgeçsin? mutfak tezgahını da söz verileni değil, başka uyduruk bir şey takmışlar. salonun duvarı daha örülmemiş vs bu sorunları konuşmak için adamlar annemi ofise çağırdılar. birlikte gittik. adam üstü kapalı önce bizi tehdit etti. baktı geri adım atmıyoruz, ''o zaman verdiğiniz parayı şimdi geri vereyim, evden vazgeçin. satmak istemiyorum size'' dedi adam. (çoktan sattığı, tapusunu aldığımız ev için diyor bunu hem de) ben evden vazgeçip, paramızı alıp gitme yanlısıydım ama annem kabul etmedi. ''ben hesabımı bozdum, kaç aydır faizi vs (bir şeyler daha) zarar ediyorum size verdiğim paramı aynen geri alırsam. evden vazgeçmem.'' diye tutturdu.

    adam bağırıp çağırmaya başladı. sonra ''siz biraz düşünün en iyisi'' diye yine tehditvari bir tonla konuştuktan sonra, odadan çıktı. çıkarken de birisine ''oğlum kapıda bekle'' dedi bilerek duyabileceğimiz bir sesle. kapıda bekleyen adamın belinde silah, ikiye bir beş birisi. baktık ki işler çığrından çıkmak üzere, korkmaya başladık haliyle. ne yapsak ne yapsak diye düşünürken, kapıdaki tipi birisi çağırdı, fırsat bu fırsat gizli gizli sıvıştık kapıdan. adamlar resmen annemi tek gördüler, korkutursak istediğimizi yaptırırız diye düşündüler.

    neyse efendim sonrasında annem bu durumu tanıdıklarına anlattı. iş bir anda türk-kürt davasına döndü. tanıdıklarımız ''bizim memleketimize gelip nasıl bizim insanımızı tehdit ederler'' moduna girdiler. herkes anneme ''kürtlerden ev alırsan olacağı bu'' falan dedi. sanki aynı boku bir türk yiyemezmiş gibi. mesele amacını aştı. bu arada bizim müteahhit kaçtı gitti duyduğumuza göre kuzey ırak'a. evler tamamlanmadan kaldı öyle. iskan alınmamış. adam bulunamıyor. apartmanın içi iyi kötü bitmiş ama çevre düzenlemesi daha yapılmamış. binanın adı bile yok.

    evin eksik kalan her şeyini, duvarını, tezgahını, ıvırını zıvırını binlerce lira dökerek yaptırdık. diğer ev sahipleri de aynı şekilde kendileri yaptırdı. iskan alınmadığı için elektrik-su faturaları 2,5 kat mı 3 kat mı ne geliyor üstüne. herkes lanet ede ede ödüyor paraları. binada bazı ev sahipleri yurtdışında, bazıları başka şehirlerde falan derken zaten bir birlik oluşturulamıyor. evin verdiği maddi ve manevi zarar, içinde huzurla oturmaya engel oldu sonuç olarak.

    bitti mi? tabii ki hayır. imar müdürlüğü ceza kesti eve geçen hafta. 2 bin küsur lira. meğer evin projesine göre yatak odasının bir kısmı balkonmuş, onu içeri almış müteahhit. meğer o mutfaklı salonun da ön kısmı balkonmuş. oraya da biz duvar ördürdüğümüz için, o da ceza. bu ceza iki hafta içinde ödenecek. sonraki iki hafta içinde de evin plana uygun hale getirilmesi gerekiyormuş. o duvarlar kırılacak, projeye uygun haliyle tekrar yapılacak bakalım kaç bin lira masraf çıkacak yine...
    annem zengin bir insan değil. birisinden miras falan da kalmadı kendisine. yıllarca sabahın köründen gece yarılarına kadar köpek gibi çalıştı biriktirdi o paraları. aynı zamanda beni büyüttü, okuttu. hala da okutuyor. üç beş bir şeyler kazanıyorum ama yetmiyor haliyle. birkaç ay önce işyerini de kapatmak durumunda kalmıştı. ne yapsam da para kazansam diye dört dönerken, üzerine bir de bu ceza, yeni masraflar eklendi. geldi mi üst üste geliyor işte.

    her neyse. müteahhitlere güvenmeyin efendim. ilk olarak bunu demiştim, son olarak da diyeceğim budur. planını projesini inciğini cıncığını kendiniz veya bir bilene inceletin, hiçbir ayrıntıyı atlamayın. sonra böyle külliyen zarar ediyorsunuz aldığınız evden.
  • çok ama çok önemli hususlardır. ne kadar önemli olduğuna dair başımdan geçen bir örneği anlatmak isterim, ibretlik bir paylaşım olur hem.

    istanbul'da bütçemin yetmediği bir ev için birikimim dışında kalan önemli bir miktar için kredi çekerek ev aldım. altını çiziyorum kredi çekerek aldım. kredi süresi yaklaşık 5 yıllık bir ödeme planını içeriyordu. aldığımda ev tamamen bitmiş sadece çevre düzenlemesi tam bitmemiş doğal gazı bağlanmak üzere olan bir apartman dairesiydi. neyse gerekli ekspertiz, tapu işlemi, dask, devlet dairesi harçları vs. eksiksiz yapıldı. zaten yapılmasa kredi çıkmıyor. evi aldım oturmaya başladım birkaç güne kadar doğal gaz da bağlandı eksiği kalmadı. gel zaman git zaman tıkır tıkır kredi borcunu her ay eksiksiz ödeyip bitirdim. 5 sene sonra evi satıp başka bir semte taşınmam icap etti ve evi satılığa çıkarttım. sıfır bina olduğu ve nispeten iyi sayılacak bir lokasyonda olduğu için pek çok alıcı adayı aramaya başladı. fiyatta anlaştığımız birisi ile prensipte işi bitirdik kaporamızı aldık. satış devri için tapuya gideceğimiz gün alıcı beni aradı ve almaktan vazgeçtiğini söyledi. çok sinirlendim ama bozuntuya vermeyip sebebini sordum. her şey bitmişken el sıkışmışken neden vazgeçmişti anlam veremedim? alıcı belediyeye gidip evin borcu harcı var mı diye sormuş haklı olarak, ve belediyeden verilen cevap "bu ev kaçak üzerinde yıkım kararı var" ben bunu duyduğumda şok yaşadım inanamadım inanmak istemedim bir yanlışlık var diye ısrar ettim gidip araştıracağım dedim. düşünsenize kredi çekip ekspertiz yaptırdığınız, elektrik, su, doğal gaz bağlanmış düzenli faturalarını ödediğiniz bir apartman dairesi nasıl kaçak olur ve yıkım kararı çıkar. iskan vs de tamam. kaçak olan eve devlet gelip elektrik, su, doğalgaz bağlar mı? hadi bağladı banka kredi verir mi?

    belediyeye gidip rica minnet sayısız görüşmeden sonra evraka ve karara ulaştım, gerçekten de denildiği gibi yıkım kararı var. ancak işin garibi belediyedekiler dahil herkes çok rahat "takma istanbul'da böyle çok ev var yıkılmaz korkma" gibi saçma tesellilerde bulundular. benim derdim yıkılmasından ziyade nasıl bu işin olduğu ve evi artık kimseye satamayacak oluşumdu.

    öğrendiğime göre evi yapan müteahhit projeyi çizdirip belediyeye onaylatmış ancak sonra nasıl başardıysa* projeyle alakası olmayan bir bina yapmış, örneğin aslında balkon olan yer ebeveyn banyosu olmuş sonradan. karar da yaklaşık iki buçuk sene sonra çıkmış, yani denetim ne kadar sıkı anlayın.

    sonuç olarak ev elimde patladı, iki kuruş birikimimle yıllarca kredi ödeyerek aldığım ev çöptü. ilanı değiştirip tüm durumu açıklayarak ve fiyatı zararına indirerek satmaya çalıştım. böyle yaptım çünkü anlaştığım kişiden aldığım kaporayı yeni alacağım ev için kullanmıştım ve taşınmak üzereydim, artık geri dönüşüm yoktu. alacağım ev için ev sahibine durumu anlatarak 15 gün izin istedim sağ olsun anlayışlı çıktı ve izin verdi. bu süre içinde ne yapıp edip evi satmam gerekiyordu. sonra birkaç gelip giden oldu ama ağırdan aldılar, hikayeyi duyan iyice mezarcılık yapıp zaten aşırı ucuza verdiğim evi resmen bedavaya almaya çalıştı. neyse sonunda çakal bir emlakçı gelip ben bunu birine okuturum diyerek evi aldı. etiğim zarar sebebi ile yeni adığım ev için çok az kredi çekecekken 8 senelik kredi çekmem gerekti.

    buradan 60 bin tl zarar etmeme sebep olan bankaya, ekspertizi yapan arkadaşa, belediye görevlilerine ve en önemlisi müteahhit denilen o muhterem insana sevgilerimi sunarım.

    özetle siz siz olun alacağınız evin projesini isteyin ve mutlaka belediyedeki kopyası ile kıyaslayın.

    edit: imla
  • hemen bitişiğinizde;
    - arka bahçesini düğün salonu olarak kullanan,
    - ayda bir aralarından birini evlendirip veya askere gönderip, bahçeden havaya ateş edip, sokak ortasında havai fişek patlatan,
    - 6 yaşında çocukları oyun oynarken birbirlerine bağıra bağıra "orospunun evladı" şeklinde küfürler eden,
    - 17-18 yaşındaki piçleri balkonunuza tüküren, meyve çekirdekleri atan, uyarıp ailesine şikayet ettikçe bunları daha da fazla yapan,
    - karşı apartmanda balkonda oturan genç kıza laf atıp, kavga çıkarıp mahalleyi birbirine katan,
    - 3. katın balkonundan konteynıra çöp torbasını atmaya çalışıp, beceremeyip sokağın ortasında patlamış çöp poşedini bırakan...
    bir aile apartmanı olmamasına dikkat edin.
    rutubet, yalıtım, bok püsür hepsi hallolur ama bu mağaradan çıkıp apartmana yerleşmiş medeniyetsiz hayvanlardan kurtuluş yok.
  • bir apartman dairesi satın alırken yapılması gereken kontrollerdir.

    su-elektrik-gaz kontrol
    • su, elektrik ve gaz saatleri kontrol edildi mi?
    • sayaçlarda yüklü miktarda harcama var mı?
    • vanaları sorunsuz kapanıp açılıyor mu?
    • dairede ağır bir koku var mı?

    daire dış kapısı ve oda kapıları
    • kasa duvarla boşluksuz birleşmiş mi?
    • mekanik aksam sorunsuz çalışıyor mu?
    • kapı kapatıldığında kasaya tam olarak oturuyor mu?
    • zorlanmadan hareket edebiliyor mu?
    • kapı kapalı iken hafifçe itip çekildiğinde boşluk oluşuyor mu?
    • kapı sorunsuz kilitleniyor mu?
    • kapının kenar saçları yamulmuş ve deforme olmuş mu?
    • kapının altında çok fazla boşluk var mı?
    • kapı yerine sağlam monte edilmiş mi?
    • kapı anahtarları eksik mi?
    • gözetleme bölümünde sorun var mı?
    • kapılarının kilitleri takılı mı?
    • kapıda sallanma oynama var mı?
    • kapı yüzeyinde çizik ezik var mı?
    • kapı camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • kapı camında kırık çizik çatlak var mı? özellikle ısıcamların kenarlara yakın yerlerine dikkat edilmeli.

    mutfak dolabı - tezgâhı
    • mutfak dolapları duvara sağlam tutturulmuş mu?
    • köşelerde ufak sıyrıklar veya çizikler var mı?
    • dolap kapakları açılıp kapatıldığında, oturmaları dengeli mi?
    • kaplamalarda kırık çökük çizik/camlarında kırılma var mı?
    • aspiratör var mı? baca bağlantısı yapılmış mı?
    • evyenin montajı düzgün mü? su akınca sorunsuz gidiyor mu?
    • evye tezgâh altı boyalı mı?
    • mutfaktaki evye paslanmış mı?
    • tezgâhta kırık çizik leke var mı?
    • tezgâh kenarlarından su sızmaları oluyor mu? olmuş mu?
    • alt dolaplar sağlam şekilde monte edilmiş mi?
    • mutfak köşelerde rutubet ve su almış mı?
    • şişme ve kabarmalar var mı?
    • çekmece ve dolaplar sorunsuz çalışıyor mu?
    • raflarda eksiklik var mı?
    • metre ile ölçüldüğünde, bulaşık makinası, fırın ve buzdolabının yerlerinin ölçüleri düzgün mü?

    kalorifer tesisatı
    • petekler yerine tam oturtulmuş mu?
    • tesisat dolu ise bağlantılarda sızıntı var mı?
    • zeminden çıkan bağlantılar kontrol edildi mi?
    • mutfaktaki dağıtım merkezinde sızıntı var mı?
    • bu merkez dolapla kapatılmış mı?
    • ana düşey borular açıkta mı?

    su tesisatı
    • akma, damlama, kırık, çatlak var mı?
    • sızıntı var mı?
    • açıktaki borularda çatlama, çürüme, su sızıntısı, yalıtımla ilgili vb. sorunlar var mı?
    • sıcak su akıyor mu?
    • açılıp kapanmada sorun, aşırı sertlik/yumuşaklık var mı?
    • armatürün takıldığı yerlerdeki seramikler düzgün kesilmiş mi?
    • yerinden oynama var mı?

    mutfak-seramik
    • kırık, çizik var mı?
    • çökme, kabarma var mı?
    • döşemede eğrilik, paralelliğin bozulması, renk farkı var mı?
    • derzlerin boşlukları düzgün doldurulmuş mu?
    • darbe vurarak gevşeklik kontrolü yapıldı mı?

    gaz tesisatı ve dedektör
    • fırın için gaz bağlantıları döşenmiş mi?
    • detektör takılmış mı?
    • gaz boruları boyasız mı? (boyasız olmalı)

    balkon ve kapısı - duvar
    • duvarda çatlak var mı?
    • tünel kalıp binalarda duvarların birleşme yerlerinde açılmalar olur. kontrol edildi mi?
    • boyada açılma var mı?
    • akıntı izi kirlenme (dışa bakan pencere kapı kenarlarında)
    • boyada leke var mı?
    • duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?
    • balkon aydınlatması çalışıyor mu?
    • balkonlarda birer adet kapaklı priz var mı?
    • atık suyun sorunsuz/hızla gidip gitmediği kontrol edildi mi?

    salon-telefon tv tesisatı
    • salonda tv ve telefon prizi var mı?

    pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?
    • açılıp kapandığında parçalar, çerçevelerle arada boşluk bırakıyor mu?
    • kasa, çerçeve ve pencerelerde bombelenme eğilme var mı?
    • tüm pvc kasalara hafifçe kuvvet uygulayarak duvarlara tutturulmasının sağlamlığı kontrol edildi mi?
    • tüm çerçeveleri açıp kapayarak kontrol edildiğinde, kapanmayan ve zor kapananlar var mı?
    • pencerelerde hava ve su sızıntısı var mı?
    • conta ve menteşeler sağlam mı?
    • kapılarda, pencerelerde, eşik ve denizliklerde su ve rutubet kaynaklı bozulmalar var mı?
    • pencere ve denizliklerin birleşim yerlerinde kırılma / ayrılma vb. sorunlar var mı?
    • camında montaj hatası var mı?
    • camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • camında kırık çizik çatlak var mı? özellikle ısıcamların kenarlara yakın yerlerine dikkat edilmeli.

    lavabo –su tesisatı
    • akma, damlama, kırık, çatlak var mı?
    • sızıntı var mı?
    • açıktaki borularda çatlama, çürüme, su sızıntısı, yalıtımla ilgili vb. sorunlar var mı?
    • açılıp kapanmada sorun, aşırı sertlik/yumuşaklık var mı?
    • armatürün takıldığı yerlerdeki seramiklerin düzgün kesilmiş mi?
    • yerinden oynama var mı?
    • tuvalet taşı iç kısmındaki gider de harç döküntüsü var mı?
    • sifonun içini suyla doldurun çalıştırın. sorun var mı?

    banyo-seramik
    • kırık, çizik var mı?
    • çökme, kabarma var mı?
    • döşemede eğrilik, paralelliğin bozulması var mı?
    • renk farkı var mı?
    • derzlerin boşluklarının düzgün doldurulmuş mu?
    • darbe vurarak gevşeklik kontrolü yapıldı mı?
    • banyo zeminin eğimi su akışı için uygun mu?

    asma tavan
    • elemanlar eşit boyutlarda mı?
    • taşıyıcı sistem sağlam monte edilmiş mi?

    parkeler
    • yüzeyi çizilmiş ya da bozulmuş parke var mı?
    • parkeler arası renk farkı var mı? (çok hafif ton farkı olabilir özellikle salonda dikkat edilmeli)
    • döşeme işçiliği nasıl?
    • kabarma, aralanma, ayrılma, üzerine basılınca oynama var mı?
    • süpürgeliklerin duvara ve zemine birleşme yerlerinde ayrılma veya tam temasta olmama hali var mı?

    havalandırma kafesleri
    • tuvalet deki havalandırma kafesi düzgün monte edilmiş mi?
    • rahat açılıp kapatılıyor mu?

    duvarlar
    • boyada açılma var mı?
    • boyada leke var mı?
    • akıntı izi kirlenme var mı? (dışa bakan pencere kapı kenarlarında)
    • aynı odada duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?

    pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?

    elektrik
    • armatürlerde kırık ve çizik var mı?
    • yuvalarına oturmalarında sorun var mı?
    • yerlerinden oynama oluyor mu?
    • açılıp kapatma da sorun var mı?
    • tavan ve duvar aydınlatmaları için kablo uçları yeterince uzun mu?
    • elektrik prizleri ve salon avize elektrik kabloları
    •kontrol kalemi ile kontrol edildi mi?
    • ampuller çalışıyor mu?
    • intercom çalışıyor mu?

    antre-duvarlar
    • boyada açılma var mı?
    • akıntı izi kirlenme var mı? (dışa bakan pencere kapı kenarlarında),
    • boyada leke var mı?
    • aynı odada duvarlar arasında renk farklılığı var mı?
    • kötü boyamadan dolayı fırça izleri var mı?
    • boyanmaması gereken kapı pencere pervazı, elektrik düğmesi gibi aksamlar boyanmış mı?
    • tavan ve zemin geçişlerinde taşma var mı?

    yatak odası-pencereler
    • pvc malzemede ezik, kırık, var mı?
    • mekanik aksamları zorlanıyor mu?
    • açılıp kapandığında parçalar, çerçevelerle arada boşluk bırakıyor mu?
    • kasa, çerçeve ve pencerelerde bombelenme eğilme var mı?
    • tüm pvc kasalara hafifçe kuvvet uygulayarak duvarlara tutturulmasının sağlamlığı kontrol edildi mi?
    • tüm çerçeveleri açıp kapayarak kontorol edildiğinde, kapanmayan ve zor kapananlar var mı?
    • pencerelerde hava ve su sızıntısı var mı?
    • conta ve menteşeler sağlam mı?
    • kapılarda, pencerelerde, eşik ve denizliklerde su ve rutubet kaynaklı bozulmalar var mı?
    • pencere ve denizliklerin birleşim yerlerinde kırılma / ayrılma vb. sorunlar var mı?
    • camında montaj hatası var mı?
    • camı iki taraftan hafif ittirilince boşluk oluşuyor mu?
    • camında kırık çizik çatlak var mı?

    kaynak: erdinç kurt

    _______________
    1 sene sonra edit: sağlamlığına bakın. zemin etütlerine bakın. yapı raporlarına ve testlerine bakın. yapı müteahhidinin diğer işlerine bakın. yukarıda sayılanların hepsi boş.
  • kısa bir test yapın: apartmanda dolaşın, kimse kapısının önüne ayakkabı koymamışsa o apartmanda oturulur.

    nasıl oluyor bilmiyorum sosyologlar araştırsın, ama bir çok şeyin göstergesi oluyor bu olay nedense.
  • ilk yapılması gerekenlerden biri tapunun üzerinize devrini almadan önce ilgili belediyeye başvurmak ve söz konusu yerin imar işlem dosyasını belediye arşivinden çektirip (veya belediye imkanlarına göre dijital ortamda) dosyada daha önce yapılmış olan işlemleri incelemektir. özellikle söz konusu daireyle ilgili düzenlenmiş herhangi bir yapı tatil tutanağı yani zabıt olup olmadığı ve buna bağlı imar yasasının 42. ve 32. maddelerine göre alınmış para ve yıkım cezası kararlarının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

    çünkü bu tetkikleri yapmaksızın tapuyu üzerinize geçirmeniz halinde söz konusu bağımsız bölümün tüm yükümlülüklerini de üstlenmiş olursunuz. ondan sonra yok efendim "ben aldığımda böyleydi", yok "allah aşkına şunların ki de yıllardır öyle" gibi mesnetsiz ve çok iş görmeyecek savunmalardan medet ummanız kaçınılmaz olur.

    ayrıca yine belediyede ki dosyasında (yoksa tapu sicil müdürlüğü'nden temin edeceğiniz) mecvut olan son tasdikli projesinden alacağınız suret ile söz konusu yerin taşıyıcı sisteminde bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tetkikini de bir inşaat mühendisi veya mimardan yardım almak vasıtasıyla mahallinde kendiniz yapabilirsiniz. bu vesileyle taşıyıcı sistemde yapılmış bir değişiklik olmasa dahi yerinde yapılmış ve daha önce tespiti yapılmadığından işlem görmemiş aykırılıklar var ise onların da tespitini yapmış olursunuz.

    yalnız ilgili belediyede bu incelemeler için mal sahibinin vekaletnamesini veya tapusunu isteyebilirler. bu yüzden mümkünse satın alacağınız yerin mal sahibi ile gitmenizde fayda olacaktır.
  • çeşit çeşittir. bir çoğu yazılmış zaten. eksik kalan birkaç detayı ekleyeyim.

    -apartman altında dükkan olmasın. "dükkan var ama tuhafiyeci-çorapçı, zarar gelmez" demeyin. tuhafiyecinin gidip motosiklet tamircisinin geldiğini gördüm. adam motorun gazına bastıkça apartman titriyordu. neyse ki uğraştık da gitti.

    -bahçenin ve otoparkın bakım durumu size apartmanın pintilerden mi keyifçilerden mi oluştuğu hakkında fikir verir. otopark mıcır dökülmüş bırakılmış ise, bahçe yabanıl bir görünüm arz ediyorsa aidatlar düşüktür ve toplanan azıcık para ile hiçbir şey yapılmıyordur.

    -dairede toprak hattı var mı? sigorta kutusunda kaçak akım rölesi var mı? hangi evde var diyeceksiniz... var olması o evde birçok başka şeyin de kurallara uygun olarak yapılmış olabileceğini işaret eder.

    -evin bulunduğu sokak bir yokuş mu? evi alırsanız gelecekte elinizde paketlerle o yokuşu defalarca inip çıkmak zorunda kalacaksınız. bundan kaçış yok. arabanız olması farkettirmiyor. bir şekilde gün gelecek o yokuşu oflayarak puflayarak çıkacaksınız. bunun yaşlılığı da var.

    -apartmanda alarm taktırmış çok fazla daire var mı? alarm çokluğu hırsızlık geçmişine ve yatkınlığına işarettir. tercih etmeyin.
  • bizzat şahit olduğum bir husus olarak kombili diye size satmaya çalıştıkları evin bulunduğu semtte doğalgaz var mı yok mu mutlaka kontrol edin. adamlarda yalan yok, ev hakkaten kombili ama bölgede doğalgaz olmayabiliyor. müthiş kategorisinde bir laf oyunu mu, orospu çocukluğu mu bilemedim şimdi.*
  • çok önemli bir konudur, çünkü ileride bir çok probleme yol açacak durumlar bertaraf edilebilir bunlara dikkat ederek.

    - evi bakarken güneşli bir günde mutlaka görün. güneş ne kadar eve vuruyor hesap edin. güneşin çok vurduğu bir evi tercih edin.
    - odalardaki duvarların üst kısımlarına değil süpürgelikle birleşen noktalarına bakın. küçük kabarmalar rutubetin habercisidir. rutubetli evlerden vaz geçin.
    - (çok önemli) dış cephe yalıtımı olsa bile duvarların kalınlığına dikkat edin. sonra yan apartmanınızdaki kişi 50 lira doğalgaz (yakacak) faturası öderken siz 200 lira ödemek zorunda kalabilirsiniz. yanınızda emlakçı - ev sahibi yokken yan komşunuzu yoklayın.
    - banyo ve tuvaletlerinin zeminine dikkat edin. eğer zemin iyi yalıtılmamışsa alt komşunuza sorun olabilir. ileride size sorun yaratır.
    - evin içindeki su hattını öğrenin. demir ise değiştirebilirsiniz. beyaz plastik borularla tekrar döşetin ya da bunu talep edin. eve girdikten sonra en zor iş su hattını değiştirmek oluyor.
    - evin geçmişini ve apartman sakinlerinin yaşantısından küçük çıkarımlar yapmak için zemin kata, kömürlüğe, oto park gibi yerlere inin. orada duvarları ve düzeni süzün. bu kısımlar daha az ilgi gördüğü için apartmanın geneli hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
    - komşularınızı iyi tanımaya çalışın. bugün iyi bir alt - üst komşusu olmadığı için evini değiştiren binlerce kişi var. unutmayın.

    not: ev almadan önce apartmandaki bir komşunuza ve oraya en yakın bakkala (esnafa) danışmak çok önemli.

    alacağım evin yakınındaki, hiç o niyetle gitmediğim bir bakkal bana apartmanın küçük bir tarihçesini çıkarmıştı. ama ben de oradan ev alacağım dememiştim hemen girişte.
  • ev almış ve pek çok sıkıntı çekmiş-halen çeken kardeşinizin bilgi ve tavsiyelerine kulak verin. baştan söyleyeyim sıkıntısız ev almak istiyorsanız bitmiş, önemli bir kısmı dolmuş projelerden ev almanız faydanızadır.

    ev yapım süreci genellikle şu şekilde oluyor, arsa sahibi bir müteahhitle daire karşılığı anlaşıyor, arsa sahipleri de genellikle arsa benim aldığım gibi 70 küsür dairenin bulunabildiği gibi büyük bir arsaysa köylü mehmet ağanın, ya da bilmemne eşrafından adamın değil de siyasi, mafyavari, aşiretimsi uzantıları olabilen tipler ya da tüzel kişilik yani bir şirket olabiliyor. neyse arsa sahibi ile müteahhit bir şekilde anlaştı, müteahhittin bu işi yapması için yüklü miktarda paraya ihtiyacı var - pek çok müteahhitin de cebinde böyle bir parası yok tabiki - adam paraya ihtiyacı oldukça kredi çekiyor, aynı zamanda dairelerini topraktan satmaya başlıyor ve inşaat ilerledikçe de satabiliyor- tabi bu daireleri daha ucuza alabilirsiniz fakat inşaatın bitmeme olasılığı veya arsa sahibi ile müteahhittin mahkemelik olması gibi olasılıklar mevcut, bu mahkemeler de çok uzun zaman çözülmüyor, etrafta çokça yarım kalmış inşaat olmasının sebebi bu gibi durumlar. o yüzden bitmemiş bir yerden ev alırken müteahhiti ince eleyip sık dokumak, kendini ispatlamış adamlardan ev almak daha faydalı. diğer bir inşaa yöntemi de müteahhit daire karşılığı iş yaptırıyor, mesela benim ev aldığım sitede sitenin çelik kapılarını yapan adama verdiği daireyi aldım. müteahhitin bu şekilde yaptığı işlerde işçiliğin kötü olma olasılığı yüksek, sebebi şu; mesela adam sitenin pimapenlerini yapacak ve karşılığında x dairesini müteahhitten alacak, anlaşmalarında pimapen'in marka modeli belli fakat işçilikten çalıp adam dandik iş yapabilir , müteahhit paranı vermiyorum şuraları düzelt diyemez çünkü zaten evi vermiş.

    emlakçıların hakkında pek iyi konuşulmadığından ev alma sürecini inşaatların satış ofislerinden sürdürdüm fakat iyi bir emlakçı bulursanız sizi hem iyi yönlendirebilir hem de büyük bir boka batmanıza engel olabilir. satış ofislerinde dikkat ettiğim en büyük dümenlerden birisi in-cin top oynayan bu ofislere gittiğimde ev bakarken hemen birilerinin ev bakmaya gelmesi oldu, bu durum baktığım pek çok yerde başıma geldi-bu büyük bir tiyatro arkadaşlar, şerefsizler birbirlerinin tanıdıklarını çağırıyor genelde.

    1. topraktan ya da inşaat halindeki ev'e giriyorsanız müteahhit ile sağlam bir sözleşme yapın, oturma ruhsatı, elektrik-su-doğalgaz bağlatılması, kapının, pimapenin, armatürlerin ıvırın zıvırın herşeyin markası yazsın.
    2. bitmiş ev alıyorsanız en önemlisi yapı kullanım izin belgesi ( iskan-oturma ruhsatı v.s. ) olup olmaması,bu belge alınmamış ev almak büyük risk. riskli evin fiyatı da düşük olabilir tabi. ben aldım ama yapı denetim firmasına projede bir dümen olup olmadığını sordum, ayrıca müteahhitin tüm sigorta v.s borçlarını yatırması gerekiyor-yatırmadan batarsa veya kaçarsa taraklara yan basarsınız.
    3. evde ipotek varsa parayı yatırdığınızda ipoteğin kaldırılacağına dair resmi bir yazı alın bankadan. bana ziraat bankası yazı verdi fakat ipoteği kaldırmadı, normal memur imzalamış da şube müdürü imzalaması gerekiyormuş falan süründürdüler, en son aradığımda imzalayan memur kadın ağlıyordu, dedim yaraklara yan bastık. ben kayseriliyim bana güven diyen yalancı satıcı ile çakal banka müdürü arada bir kredi dümeni yaptı muhtemelen,her türlü kefilim diyen satıcı evi sattıktan sonra suratımıza bakmadı. sonunda noterden ziraat bankası genel müdürlük hukuk bölümüne ihtar çektim de bi ton stresten sonra zar zor kalktı ipotek, kadın da en son bölge müdürüne ağladım öyle kalktı diyordu.
    4. apartmana elektrik, su, doğalgaz v.s. bağlatmak zor bir süreç, bizim site için müteahhidin trafo alıp koymasını şart koymuştu tedaş, 1 seneden fazla sürdü adamın trafo getirmesi. doğalgaz desen yüklü ekstra masrafı çıkacak. yani bunlar hazır ise süper.
    5. en kral ev her şeyiyle hazır evdir, satın aldığınızda ertesi gün elektriği,suyu,doğalgazı açtırabileceğiniz evdir. inşaat bitmesine rağmen uzun süredir boş olan ya da çok az oturum olan yerleşimlerde kesin bir bokluk vardır.

    yıllar sonra edit:

    6. kalitesini anlamak için işten anlayan birilerinden yardım alın. mesela yan daireye gidip ortak duvar varsa bağırın. bizim yan komşu hapşırsa çok yaşa diyorum, ses izolasyonu yapılmışsa müteahhiti alnından öpün. bizim müteahhit dört tane kayar pencere koymuş, sağlam rüzgar olunca perdeler oynaşıyor ev ısınmıyordu ikisini kaliteli açılır kapanır pen yaptırdım, kayar pencere kaliteli değilse ev rüzgar alıyor. zeminden nem alıyor mu, bohçalaması iyi yapılmamışsa bir daha zor düzelir, bizde kabaran yerlere fayans yapıp gizlemeye çalışmış ama gizleyemedi iyice kabardı heryer. çakal müteahhit çatı su izolasyonunu bok gibi yapmış, ısı izolasyonu da yapmamıştı, para harcayıp biz yaptırdık da donan en üst kat komşuları allah'a şükür dedi. sıvacısı sıvayı leş gibi yapmış, sıvalar dökülüyordu baştan dış cephe mantolama yaptırdık yeni siteye. bizim sitenin bahçesi geniş ve süper, otopark ufak ama dışarda park edebiliyorsun, başka lüks siteler herkes parketsin diye site alanını otoparka boğmuş, saçma. mutfak ve banyo geniş olursa güzel olur.
    7. apartman veya site yöneticisinden bilgi alın, evin aidat borçları varsa alıcı kapatsın, başka konular varsa bilgi versinler. örneğin diyelim ki sitede bir çalışan vardı ve işten çıkarıldı ama dava açmış, siz evi aldınız bir sene sonra haberiniz olmayan bu dava sonuçlandı ve kol gibi tazminat çıktı, haberiniz olmayan bu davanın payınıza düşen tazminatını ödemeniz gerekir.
    8. kardeşim izmir'in ünlü iki müteahhitinden de ev aldı yani birini aldı sattı diğerini aldı vs. iki firmanın firma sahipleri de 25-30 yıl önce diyarbakır'dan gelmiş 10-11 kardeş adamlar, köşe olmuşlar. çok sağlam arsalarda projeye giriyorlar ve alttaki dükkanı alma şartı koşuyorlar duyduğum kadarı ile. bu tarz büyük firmalar da inşaat kaliteli ama site yönetimi konusunda değişik bir dümen yapıyorlar tam anlamadım, site yönetimi on sene adamlarda kalacakmış falan felan, ne ayaksınız olm aidatları mı cukkalıyosunuz diye kıllanıyor insan.
hesabın var mı? giriş yap