7 entry daha
  • otizm spektrumuna dahil olan (bkz: yaygın gelişimsel bozukluk) fakat diğer hiçbir otizm tanımına dahil olmayan ve otizm belirtilerinin silik olduğu durumlar için kullanılan bir psikiyatrik tanımdır. diğer bir ismi " başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk'tur." (bkz: bta/ygb)

    otizm spektrumu ( yelpazesi) şu şekilde sıralanabilir :

    1- çocukluğun disintegratif bozukluğu
    2- rett sendromu
    3- asperger sendromu
    4- kanner sendromu
    5- atipik otizm

    atipik otizmli bireylerin özel durumu, genellikle erken çocukluk döneminde fark edilir. ismi söylenildiğinde söyleyen kişiye bakmaması, duymuyormuş gibi davranması, göz teması kurmaması, gecikmiş konuşma, özel ilgi alanları olması
    ( yap-boz, lego, resim yapma veya enstrüman çalma) ve bazı seslere karşı hassasiyeti ( kulaklarını elleriyle kapatma) bu durumun klasik belirtileridir. sosyal ortamlara katılım gecikmesi duruma eşlik eder. diğer çocukların oyunlarına katılmama ya da yalnız kalmak isteme gibi durumlar sıkça görülür. bunun gibi belirtiler gösteren çocuklar acilen bir çocuk psikiyatri uzmanına ya da çocuk nöroloji uzmanına götürülmelidir.

    yapılan araştırmalar bu duruma yol açan en büyük nedenlerin genetik yatkınlık, hazır gıdalar, tv izleme, tablet veya cep telefonu ile çok fazla zaman geçirme ve sosyal ortamlardan uzak kalma gibi nedenlerin olduğunu göstermekte.

    bu duruma yakın yalancı otizm olarak nitelendirilen bir durum daha vardır. yukarıda belirttiğim etkenlere mağruz kalan çocuklar otizmli gibi belirtiler gösterebilir. bu durum tv izlememe, tablet ve cep telefonundan uzaklaşma ve bunlara ilave olarak özel eğitimle ortadan kaldırılabilir.

    özel eğitim, diyet, spor, ailenin farkındalığı ve doğal beslenme ile birlikte çocuğun performansına da bağlı olarak ilerleyen yıllarda durum ortadan tamamen kaybolabilir ya da belirtiler çok azalabilir.

    otizm daha önce de belirttiğim gibi bir yelpazedir. bazı bireylerde belirtiler çok keskin iken bazı bireylerde ise silik ve kısmidir ancak atipik olanlar tam anlamıyla bir karışımdır. genellikle birden fazla çeşitten etkilenmiş olurlar ancak hiç bir tanıma da tam olarak uymazlar. bu yelpazeye dahil bireyler farklı yönlerini olumlu alanlara yönlendirerek çok başarılı olabilirler.

    şimdilerde yapılan araştırmalar insanlık tarihine yön vermiş önemli kişilerin atipik otizmli olduğunu göstermekte. albert einstein, nikolas tesla, frantz kafka, nietzsche, newton, edison, mozart, van gogh ve kandinsky gibi bir çok ünlü ismin bu yelpazede olduğu düşünülmekte.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap