521 entry daha
  • mobbingin ilk ortaya çıkışı bildiğim kadarıyla hayvan davranışlarının araştırmasıyla başlıyor. "birden fazla hayvanın" "tek bir hayvana" sistemli bir şekilde saldırması veya bu hayvanı sürüden uzaklaştırması şeklinde. daha sonra bunun insan davranışlarıyla benzerlik taşıdığı fark ediliyor vs. yani mobbing yapan hayvan yada kişi güçlü değildir. güçlü olsaydı "bir hayvanın diğer hayvana sistemli bir şekilde saldırması" diye tanımlarlardı büyük ihtimal. bu güç, hayvanlarda toplu saldırıyla mümkün olurken, insanlarda genel olarak konum yada mevkiyle sağlanıyor. aslına bakarsanız konum yada mevkiyi ilgili kişinin elinden alsanız bunu yapan insan güçsüz.

    mobbbing genel olarak başarısız insana değil başarılı insana yapılır. mobbing yapan insanlar da başarılı insanlar değil başarısız ve yüksek ego sahibi insanlardır. dikkat edin özgüven demedim, ego dedim.

    ilk işimde ben de yaşadım bunu. düşününce hayatımdaki en kötü dönemdi. işe girmeden önce bir arkadaşımla kahve içerken ona dönüp "neden bilmiyorum ama kendimi dünyanın en mutlu insanı gibi hissediyorum. düşününce şu an işim falan da yok ama yine de çok mutluyum, hayatımdan memnunum" diyordum. hani o kadar mutlu bir insandım.

    tam da istediğim gibi uluslararası bir alman şirketine girmiştim. yeni mezunların hayali zaten prestijli bir şirkette plaza insanı olmak... bir proje için işe almışlardı beni. proje de benim anasını satayım. almanyadaki ana merkez departmana ingilizce, tercihen almanca bilen; düzgün okullarda okumuş birini işe alıp, yetiştirip belli bir sene sonra başına getirecek. nedeni de departmanın başındaki adam dışında kimsenin almancayı geçtim ingilizce bile bilmemesi.

    yurtdışından mail gelirdi, diğer müdür beni yanına çağırırdı. paranormal, bu adam ne demiş diye. sonra oturttururdu beni şunu bunu yaz diye. resmen "yaz kızım 100 kilo çimento" muhabbeti. şaka gibi valla. benim mobbing muhabbetim iki ay sonra beni işe alan müdür istifa edip şu yukarıdaki şahsa bağlanınca başladı. bu ve benim üstümdeki şef tarafından.

    yapılanları yazmayacağım uzun uzun. müdürüm işten ayrılmadan bir gün önce beni yanına çekip "ben yapılanların farkındayım. şurada sadece bir yıl dayan, bilindik bir yer burası. sonra kendine başka bir iş bulup çık" demişti. olayın farkında olan insaflı bir şef "ne bekliyorsun ki? buradaki 4 kişiye tehditsin. yetiştiğinde almanlar aramızdan birini çıkartıp seni alacaklar. diğerleri de bunun farkında. biraz sabredip iş değiştir" demişti yine.

    eğer mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız her şeyi maille, yazılı olarak yapın. herhangi bir iş yaptıktan sonra bile yaptım demek yerine ilgili kişiye mail atıp söylediğiniz şunu şunu yaptım falan diye mail atın. özellikle de size niteliginizin altında iş yaptırılıyorsa. ben sonlara doğru akıllanıp böyle yapmaya başlamıştım. kadın tedirgin olup "bunu niye mail atıyorsun ki? yaptım diye söyleyebilirsin" demişti. ben de "burası hep sizin de söylediğiniz gibi kurumsal bir şirket ve kurumsal şirketlerde işler yazılı olarak yürür" diye cevap vermiştim. bir daha da o tip bir şey vermemişti bana. maillerinizi yedekleyin. yarın bir gün lazım olur onlar size.

    benim şahsi fikrim buna uğradığınız anda işten çıkın. iş bulamıyorsanız gidin garsonluk vs yapın ama orada çalışmayın. ben insanın özgüvenini bu kadar zedeleyen başka bir şey görmedim şu hayatta. sonraki iş hayatınıza etki edecek, içinizde hep bir ya yapamazsam hissi oluşacak. şurada yazılanlara dönüp bir bakın. mobbinge uğrayıp da işten çıkan insanlar iyi ki çıkmışım diyor genelde. sözümüzü dinleyin ve hemen çıkın o işten.
633 entry daha
hesabın var mı? giriş yap