175 entry daha
  • gelişmeler hızlandı.

    * cumhurbaşkanı erdoğan, ıkby'deki bağımsızlık referandumu dolayısıyla mgk toplantısının 22 eylül'e çekildiğini açıkladı ve barzani için "bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu çok daha net, açık görecektir. tavrımız: ırak'ın toprak bütünlüğüdür" dedi.

    * başbakan yıldırım, ırak başbakanı ibadi ile görüşüp, referandumda ırak merkezi hükümetinin yanında ve ırak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını iletti.

    * 2 yıldır hukuksuzca barzani tarafından engellenen ıkby meclisi toplandı. 111 üyeli meclis, 65 oyla referandumu kabul etti. ıkby'nin önde gelen muhalefet partisi değişim hareketi (goran) ile kürdistan islami topluluk partisi (komel) toplantıya katılmadı.

    * pkk/ypg'nin hakim olduğu alanlarda referandum kararına destek veren en az 31 kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.

    * kerkük'e peşmerge takviyesi yapıldı. görevden alınan kerkük valisinden dolayı ortamın çok gergin olduğu, peşmergelerin şehri turlayarak havaya kurşun sıktıkları bildirildi.

    * beyaz saray, 25 eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararını desteklemediğini ve referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunduğunu açıkladı.

    * ankara'da yapılması planlanan referandum semineri, valilikçe iptal edildi.

    * ırak'lı kürtler sosyal medyada "abd bizi sattı" şeklinde mesaj paylaşıyorlarmış.

    * ırak, kerkük valisinden sonra il meclisini de feshetmeyi düşünüyor. çok sayıda oy toplanmış. kerkük'te olağanüstü hal ilanı da gündemdeymiş.

    * barzani, referandumu yapacaklarını belirtip, "referandumun yerine bir alternatif için artık çok geç" dedi.

    * ingiltere de referanduma karşı olduğunu açıklayıp, ırak merkezi hükümetiyle diyalog çağrısı yaptı.

    * kerkük'te büyük bir patlama oldu. türkmenlerden ölen ve yaralanan siviller var.

    * iran kdp'si, referandumu desteklediğini açıkladı. referandumun güvenliği için destek olacaklarını açıkladı.

    * barzani referandum mitinginde: "komşu ülkelerle dostane ilişkiler içerisinde kalmayı istiyoruz. ilişkilerimizin bozulması taraftarı değiliz" dedi.

    * ırak başbakanı ibadi, "ırak halkının hukuk dışı güç kullanımıyla tehdit edilmesi halinde askeri açıdan müdahale edeceklerini" söyledi.

    * başbakan yıldırım : "referandum, ülkemiz için bir ulusal güvenlik meselesidir. bu konuda gereken her türlü adım ve adımları atacağımız konusunda kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

    son güncelleme : 21:46
659 entry daha
hesabın var mı? giriş yap