407 entry daha
  • barzani bugün 16'da yapacağı basın toplantısında ertelendiğini açıklamazsa -ki artık çok geç gibi- yarın yapılacak ve %60-70 oranında evet çıkacak muhtemelen.

    türkiye, ırak ve iran bu referanduma karşı ve iptal edilmesini istiyor. fakat basında ağırlıklı olarak çıkan haberler kerkük ile ilgili. iran ve ırak'ın da tepkilerinin önemli bir kısmı kerkük'e. sanki tek sorun kerkük'ün bu referandum kapsamına alınmasıymış da kerkük olmasa sıkıntı olmayacakmış gibi. hoş böyle durumda belki de iran ve ırak daha az tepki gösterecekti.

    belki de barzani tepkileri dağıtmak için kerkük'ü referandum kapsamına aldı diyorum bazen. referandum sonra bağımsızlık görüşmeleri olarak ve barzani "tamam ya kerkük kalsın" diyecek herkeste tamam o zaman diyecek gibi. bu şekilde olmaz tabi ama bunun diplomatik hali işte.

    türkiye'nin de bir askeri harekat düzenleyeceğini düşünmüyorum. en fazla ticari ambargo uygularız.

    öte yandan barzani'nin ömrü artık uzun değil. hem siyasi ömrü uzun değil hem de yaşlandı. bağımsızlık alınsa bile barzani uzun süre başta olamayacak ki bu bizim için daha tehlikeli. zira barzani ile bir şekilde anlaşabiliriz ama güç kyb ve pkk'ya kayarsa ki kayacak bizim için çok daha sıkıntılı günler başlar.

    zaten barzani iktidarını kaybetmemek için alelacele bu referandumu yaptı. zira siyasi rakibi olan terör örgütü kuzey suriye'de defacto hakimiyet kurarak elini güçlendirdi ve barzani zayıf düştü. bu referandum siyaseten elini güçlendirecek son şey.

    öte yandan barzani'nin siyasi rakibi olan terör örgütü neredeyse fırat nehri'nin doğusunda kalan tüm toprakları ele geçirdi. suriye ordusu fırat'ın doğusunda ilerlemiyor. belki de bu konuda anlaştılar, en azından şimdilik.

    öte yandan bizde fırat'ın batısı diye tutturduk durduk. şimdi de afrin diyoruz. menbiç diyorduk.

    yani biz de fırat'ın doğusuna hiç laf etmedik.

    velhasılı kelam zor günler bizi bekliyor.
427 entry daha
hesabın var mı? giriş yap