2 entry daha
  • samantha power kendisinin 622 sayfalık bir biyografisini yazmış. 2008 yılında basılan bu kitabın ne yazık ki türkçesi yok. kofi annan'dan sonra birleşmiş milletler'de en düşük pozisyonlardan başlayıp en tepelere çıkan ikinci kişi olmasının yanı sıra, kendisinin annan'dan sonraki birleşmiş milletler genel sekreteri olması bekleniyormuş.

    sorbonne mezunu olan vieira de mello, öğrencilik yıllarına denk gelen '68 olayları sırasında oldukça aktifmiş ve hatta yüzünde o dönemden kalma bir iz varmış. tesadüfen birleşmiş milletler'de çalışmaya başlamış ve doktorasını da çalışırken almış aynı üniversitenin felsefe bölümünden. portekizce dahil beş dili çok iyi seviyede, doğu timor'un yerli dili tetum'u da orta seviyede biliyormuş. bangladeş, sudan, kıbrıs, mozambik, peru, lübnan, bosna-hersek, kamboçya, ruanda, doğu timor gibi o dönemde savaş ve sıkıntıların yaygın olduğu pek çok ülkede görev yapan vieira de mello son olarak ırak'ta sadece dört aylığına diye zorla kabul ettiği bm ırak özel temsilciği görevi sırasında; 19 ağustos 2003'te bm binasına* düzenlenen bir bombalı saldırıda, yaklaşık beş saat boyunca göçük altında kaldıktan sonra hayatını kaybetmiş.

    diplomasiyi çok iyi bilmesi, güce önem vermesi, herkesle arasını iyi tutmak istemesi ve oldukça flörtöz olması kitap boyunca yakınları tarafından sıkça belirtilen özellikleri vieira de mello'nun. dış basında ve birleşmiş milletler'de adından bunca söz ettirmesinin bence en önemli sebeplerinden biri de, birleşmiş milletler gibi arkanda batılı bir devlet olmadan yükselmenin; bir brezilyalı olarak; bu kadar zor olduğu bir yerde, kendisini herkese kanıtlamış ve seneler boyunca sadece kendi inşa ettikleri sayesinde birleşmiş milletler'de üst düzey işler yapmış olmasıdır. ancak tam olarak samantha power'ın son satırlarındaki gibi, kendisi: '' kanal otel'in molozları altında öldü - birleşmiş milletler'in ağırlığının altında gömülü. ''
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap