• bağdat’taki bm merkezine yönelik bombalı saldırıda hayatını kaybeden bm irak özel temsilcisi.
    http://www.nndb.com/…225/sergio-vieira-de-mello.gif
  • sergio afrikayı çok severdi. orası ile ilgili herkesin hissedemeyeceği özel duygular besliyordu. 1975 yılında mozambik iç savaşınca united nations high commissioner for refugees yetkisiyle üç yıl kaldı ve mozambik'in portekiz'den bağımsızlığına giden yoluna büyük katkılarda bulundu.

    vieira de mello ayrıca special envoy for the united nations high commissioner for refugees yetkisiyle kamboçya ile de ilgilendi. hiç kimse khmer rouge ile uğraşmazken sergio görüşmelere bir kapı açtı. tayland'a gidenleri aileleriyle buluşturdu hatta mültecilere geri dönmelereri içim para yardımında bile bulundu. ülkenin mayınlardan arınması ile ilgili süreçleri de yönetti.

    ayrıca endonezyada timor bölgesinde de görev yaptı. oradaki mülteci sorunları ile ilgilendi. doğu timor’un bağımsızlık sürecinde oluşturulan geçici yönetimin başkanlığını yaptı ve ülkede güvenliği sağladı. bu bir bm temsilcisi için alışılagelmedik bir şeydi.

    sergio vieira de mello hiçbir zaman klasik bir diplomat olmadı. çevresinde hep hayranlık uyandıran bir yapısı vardı ve herkes onu severdi. 2003’te barışı sağlamak için bulunduğu ırak'taki bm karargahına yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybetti. ölümünden sonra kendisine united nations prize in the field of human rights ödülü verildi.
  • samantha power kendisinin 622 sayfalık bir biyografisini yazmış. 2008 yılında basılan bu kitabın ne yazık ki türkçesi yok. kofi annan'dan sonra birleşmiş milletler'de en düşük pozisyonlardan başlayıp en tepelere çıkan ikinci kişi olmasının yanı sıra, kendisinin annan'dan sonraki birleşmiş milletler genel sekreteri olması bekleniyormuş.

    sorbonne mezunu olan vieira de mello, öğrencilik yıllarına denk gelen '68 olayları sırasında oldukça aktifmiş ve hatta yüzünde o dönemden kalma bir iz varmış. tesadüfen birleşmiş milletler'de çalışmaya başlamış ve doktorasını da çalışırken almış aynı üniversitenin felsefe bölümünden. portekizce dahil beş dili çok iyi seviyede, doğu timor'un yerli dili tetum'u da orta seviyede biliyormuş. bangladeş, sudan, kıbrıs, mozambik, peru, lübnan, bosna-hersek, kamboçya, ruanda, doğu timor gibi o dönemde savaş ve sıkıntıların yaygın olduğu pek çok ülkede görev yapan vieira de mello son olarak ırak'ta sadece dört aylığına diye zorla kabul ettiği bm ırak özel temsilciği görevi sırasında; 19 ağustos 2003'te bm binasına* düzenlenen bir bombalı saldırıda, yaklaşık beş saat boyunca göçük altında kaldıktan sonra hayatını kaybetmiş.

    diplomasiyi çok iyi bilmesi, güce önem vermesi, herkesle arasını iyi tutmak istemesi ve oldukça flörtöz olması kitap boyunca yakınları tarafından sıkça belirtilen özellikleri vieira de mello'nun. dış basında ve birleşmiş milletler'de adından bunca söz ettirmesinin bence en önemli sebeplerinden biri de, birleşmiş milletler gibi arkanda batılı bir devlet olmadan yükselmenin; bir brezilyalı olarak; bu kadar zor olduğu bir yerde, kendisini herkese kanıtlamış ve seneler boyunca sadece kendi inşa ettikleri sayesinde birleşmiş milletler'de üst düzey işler yapmış olmasıdır. ancak tam olarak samantha power'ın son satırlarındaki gibi, kendisi: '' kanal otel'in molozları altında öldü - birleşmiş milletler'in ağırlığının altında gömülü. ''
  • netflix'in biyografik filmini çektiği birleşmiş milletler diplomatı. ilgiyle bekliyoruz.
  • netflix de 20 nisan 2020 itibari ile biyografi filmi yayınlanmıştır, gerçekten süper bir insanmış :(
  • sergio adlı filmde,kamboçya,endonezya ve ırak'ta ,birleşmiş milletler adına yürüttüğü çalışmaları ve özel yaşamı anlatılır.bağdatta bombalama eylemi sonrasında enkaz altında ölmüştür.
  • netflix filmini çekti, film güzel olmuş, biyografi mantığıyla yürümüşler hiç abartmamışlar. hayatını roman gibi yaşamış, bütün sorunlu bölgelerde çalışmış ve epey başarı kaydetmiş.
  • (bkz: sergio)
  • adını daha önce duyduğumu hayal meyal hatırladığım, birleşmiş milletlere bağlı brezilya'lı diplomat.

    netflix tarafından çekilen biyografisi sayesinde kendisini yakından tanıdım.

    zannediyorum ki birleşmiş milletlerde bulunan diplomatların çoğu böyle kaliteli insanlar.

    (bkz: kofi annan)
    (bkz: ban ki moon)
    ve şimdi görevde bulunan
    (bkz: antonio guterres)

    bu kişiler hepsi ciddi manada dünyanın ihtiyacı olan insanlar.

    fakat bağlı bulundukları kurumun pek işe yaramaması nedeniyle bir çok zaman pasif kaldılar.

    sırf yakın tarihe bakınca bile srebrenitsa katliamı, sierra leone iç savaşı, ruanda iç savaşı, ırak'ta yapılan insan hakkı ihlalleri, uganda soykırımı gibi bir çok kıyım önlenebilirdi.

    ama bahsettiğim kişiler kendi başlarına önleyemediler.
    çünkü bm amaçları doğrultusunda hareket etmiyordu.
    hala daha bm'nin varlığının ne işe yaradığını sorguluyorum.
    yakın tarihte yapılan bir çok katliam ve insan hakkı ihlali bm tarafından hem de rahatlıkla engellenebilirdi.

    yine de sergio gibi insanların varlığını bilmek, içimizde bulunan umudu kaybetmemek için yeterli.
hesabın var mı? giriş yap