148 entry daha
  • 150 milyon insanın ölümüne ve 400 milyon kadarını da köleleştirilmesine sebep olmuş bir rejimin devrimidir. var mı daha da arttıran?

    türk liberalleri nasıl bu sitede aptallıklarını canhıraş sergiliyorsa rus liberalleri de 1917'de kadet öncülüğünde göstermiştir aynı performansı. şubat devrimi ile rusya'da oluşan savaş karşıtı dip dalgayı göremeyen kadet ve sonraki geçici hükümeti kerenski başbakanlığında oluşturan sosyalist devrimciler ve menşevikler bu konuda bolşeviklere epey alan açmıştır. cihan harbinin ekonomik olarak dümdüz ettiği rusya o tarihlerde bolşeviklerin bile beklemediği şekilde 'sol'a yattı.

    petrograd* eksenli olmak üzere ordu(genelde alt rütbeli) ve işçilerin önemli bir kısmını kendi yanına katan bolşevikler sovyetleri iktidara taşıyarak şubat'ta yarım kalan devrimi tamamladılar.

    sonraki 'günah' olarak addedilen şeylerin önemli bir kısmı stalin sonrasına aittir. ekim devrimi 1789'un yaşadığı thermidor darbesi gibi stalin darbesi yemiştir. devrimi yapan kadronun büyük bir kısmı stalin tarafından tasfiye edilmiştir(genellikle öldürülerek).

    ayrıca türkçüler niye sallar anlamam sürekli. türk ulusal hareketi başarılı olduysa sebebi bolşeviklerdir. doğuda bir ermenistan kurulması kesindi çarlık ayakta kalsaydı rus protektası altında. devrimden önce çarlık ordusu erzincan'a kadar gelmişti. devrimden sonra türkiye diplomasi tahtasında büyük bir ortak kazandı ve bu da lozan'a giden yolu kolaylaştırdı.

    bence ekim devriminin en büyük ironisi şu. devrimden hemen sonra kurulan yürütme organı halk komiserleri konseyinde milliyetler bakanının stalin olması. bunun dışında hata gören yallah çarlık dönemine.
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap