7 entry daha
  • bilişim alanında uzman kişi veya grupların siteler, bankalar, devlet kurumları ve iletişim yapıları gibi noktaları hedef alarak zarar vermek amacıyla gerçekleştirdikleri eylemlere denir. dünyadaki başlıca örnekleri şu şekildedir:

    1982: abd, rusya’nın kendisinden yazılım çaldığını fark etti. bu durumu engellemek yerine yazılımın içerisine bir virüs yerleştirerek yazılımı çalmalarına izin verdi. virüs sebebiyle kanada’daki bir doğal gaz hattında dünyanın nükleer olmayan en büyük patlaması meydana geldi. yazılım, kanada’daki bir şirkette doğal gaz boru hattını kontrol etmeye yarıyordu.

    2007: israil, uçaklarıyla radarlara yakalanmadan suriye’yi bombaladı. suriyeliler saldırıyı sabah öğrendi. saldırının suriye’ye habersizce sokulan bir insansız hava aracı ile gelen radar sinyallerini durdurup, geriye bozuk sinyal gönderilerek yapıldığı belirlendi. buna göre israil, hava sahasını denetleyen bilgisayar koduna trapdoor (tuzak kapanı) yazılımını yerleştirdi ve bu sayede ağ sisteminin kontrolünü ele geçirerek suriyeli yetkililere istediği radar görüntüsünü izletti.

    türkiye’de ise 14-24 aralık 2015 tarihinde 236 adet ddos saldırısı yaşanmıştır. “.tr” uzantılı sitelere yapılan 10 günlük saldırı sonrası siteler erişime kapatılmış, dönemin enerji ve ulaştırma bakanı binali yıldırım saldırıyı “olumsuz sonuçlar doğuran saldırılar yaşadık” şeklinde özetlemiştir. maddi kayıp açıklanmasa da istatistiklere göre sitelerde %10 oranında ziyaretçi kaybı yaşanmıştır.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap