7 entry daha
  • tarih boyunca var olan model. hayır şimdinin modern orglarını anlamam zaten çamurlusular üstâdım yazmış lakin eski dönemde pek bir önemliydi orglar. huyum kurusun, fosillere inelim.
    efendim devir eski, öyle tek düğmeye basınca tersten istiklal marşını çalma modu yok aletlerde. sayısız körükten, pedaldan oluşan bir alet vardı. organ denmesi de manidardır muassır medeniyetlerde ya neyse...
    niye önemliydi bunu çalmak. cevabı basit arkadaşlar. zira bu enstrüman kilisenin içinde dinlendirilirdi. düşünsenize tanrı'nın evinde. raphaelis orgu imiş, schweinefleisch orgu imiş, yapanın adı ile anıldı birçokları. adamlar asırları aştılar, karizmaları dimdik ayakta.
    efendim eski devirde bu enstrümanı çalmak demek, sadece onu çalmak anlamına gelmezdi. herkes kendi orgunun, her köşesinden sorumlu idi. icabında akortçu, icabında tamirciydiniz. ayin sırasında çıkacak bir bozuk ses, karizmanızın çizilmesine neden olurdu. abi bizim akortçunun şu konsere yetişmesi lazımdı, bizim ahmet ustanın kulakları da duymaz oldu gibi gerekçelere avrupa'nın karanlığında pek rastlanmazdı. dünyanın düzeni değişikti o zamanlar. bir org üstâdını dinlemek demek, adamın hem tekniğini dinlemek demekti, hem de orgunu. dietrich buxtehude uğruna dere tepe düz giden johann sebastian bach, ayrıca johann adam reincken için yolunu değiştirmişti. buradan jan pieterszoon sweelinck'e uzanalım, tıpkı bach gibi.
    bir meslekti orgculuk. orgcubaşılık diyeyim de dostlardan dayak yiyelim. zira babadan oğula geçen şeref mesleklerinden biri idi adeta. kilisenin namusunu temsil ederdiniz, hâli ile başınız dik dolaşırdınız.
    eski dönemdeki bugün çoğu fosil olmuş abilerimizin şana, şöhrete ve kadına doyduğunu belirtelim. paraya diyemedim zira devirleri kötü idi. kiliseye sadakatleri, elbet ödüllendirilse de, soyluların kapellmeisterliği kadar para yoktu bu işte. mamafih karizmaları yerinde idi rahmetlilerin. düşünsenize para uğruna, zart kontundan, zurt baronuna transfer olurken, öbür tarafta bilmemne katedrali sizden sorulurdu; boru mu...
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap