7 entry daha
  • yasama yetkisi ile karıştırılmamalıdır. yasama yetkisi anayasa ile yasaklanmamış herhangi bir alanda yapılabilir, daha önce hiç kural koyulmamış bir alanda ilk defa kural koyulabilir. bu yetkiyi de, tahmin edileceği üzere, ancak tbmm kullanabilir.

    idarenin takdir yetkisi ise ancak kanunun kendisine verdiği aralıkta gerçekleştirilebilir. kanunlara aykırı olamaz, daha önce karar alınmamış bir alanda karar alamaz, ki ikincisinin adı yasama yetkisinin gaspıdır.

    örneğin; kanunda "...böyle davranışlarda bulunan öğrenciye 6 ay ile 2 yıl arası idari uzaklaştırma cezası verilir" hükmü varsa idarenin takdir yetkisi uzaklaştırma cezasının 6 ay ile 2 yıl arasında ne kadar olması gerektiği ile sınırlıdır. burada idare 6 aydan az veya 2 yıldan fazla ceza veremeyeceği gibi öğrenciyi okuldan atmak gibi kanunda yazılı olmayan cezalar da veremez.

    yukarıda yazılanlar hukuk devleti için geçerlidir elbette. bütün cihanın önünü kesmeye çalıştığı, almanya'nın kıskançlıktan çatladığı cennet ülkemiz böyle batı uydurması kavramlara takılacak değildir hamdolsun.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap