135 entry daha
  • içmek için belli bir bilgi birikimi gerektiren tütün ürünüdür. türkiye'de gözlemlediğim kadarıyla birçok kişi puroyu sırf görüntü amaçlı içiyor. bu nedenle bu kişilerin içtiği purolar genellikle sahte oluyor. puronun amacı ağızda bıraktığı tattır, anlık keyif verir, sigara gibi bağımlılık yapmaz, ciğere çekilmez. içmek için birkaç saat gibi geniş bir zaman gerektirir. puroyu sigaradan ayıran şey katkı maddesi içermeyen tütünlerden yapılıyor olmasıdır. puro içen kişiler genelde nargileyi beğenmez çünkü nargilenin verdiği tat puroya göre doğal olmayacak derecede yoğundur. hiçbir puro gerçek çikolota tadı vermez sadece kakaoyu andıran bir tat verebilir. eğer ki bir puroyu içerken çikolota yiyormuş gibi hissediyorsanız, içtiğiniz şey sonradan tatlandırılmış bir purodur. deneyimli puro içicileri backwood gibi bu tür sonradan tatlandırılmış ürünlere karşı mesafelidir. hatta bu tür şeyleri purodan bile saymazlar.

    puronun binlerce çeşidi vardır. yetiştiği ülke, tütünün kurutulma şekli ve puro yapımında kullanılan tütünlerin kombinasyonu nedeniyle çeşit sayısı oldukça fazladır.

    başlangıç için hafif purolar tercih edilmelidir. beginner seviyesindeki birisi kalın ve ağır bir puro tercih ederse nikotin çarpmasına mağruz kalması kaçınılmazdır, aynı zamanda alacağı tat da acı bir tattan öteye gitmeyecektir. puroyu ilk defa içenlerin yaptığı hatalardan biri de puroyu çok hızlı içmektir. ideal duman çekim sıklığı dakikada en fazla 2 olmalıdır. 5 saniyede bir duman çekilen puro kısa süre içinde çok ısınacak ve tadı da acılaşacaktır. uzun süre duman çekilmeyen puro da bir süre sonra sönecektir. bu nedenle puroseverler puroyu kadına benzetir. sık duman çekilen puro acılaşır, uzun süre duman çekilmeyen puro ise söner.

    ingilizcede "palate" denen bir kavram vardır, türkçe karşılığı damak olarak geçer. palate denen şey geliştikçe purodan alınan aroma artar. palate'in gelişmesi zamanla puro içtikçe olur. bu nedenle başlangıç için ağır purolar seçmek doğru değildir. palate kavramı gurmelikte de kullanılır. yani puro içmek de aslında bir çeşit gurmeliktir.

    puronun saklanması lezzetleri tam alabilmek için önemlidir. puronun saklandığı ortamın nemi %69-%71 arasında olmalıdır. puronun ideal nemde olması puronun kendisinden bile daha önemlidir.

    puro üretiminde en fazla pay küba, dominik ve nikaragua'ya aittir. nikaragua puroları fiyat performans olarak kübanın rakibidir. küba puroları popülerliği nedeniyle küba dışındaki ülkelerde pahalıdır. mesela küba'da 12 dolar olan romeo y julieta wide churchill kanada'da 51 dolardır. devletin koyduğu tütün vergisinin yüksek olması da önemli bir etkendir. nikaragua puroları hem lezzet hem de fiyat-performans olarak küba'nın en büyük rakibidir. bunun yanında honduras ve dominik gibi ülkelerde de purolar üretilir. meksika, kamerun, brezilya, ekvator gibi ülkelerden gelen tütün yaprakları da bazı purolarda kullanılabilir.

    aç karna puro içilmemelidir. kan şekerinin düşük olması nikotin çarpmasına sebep olacaktır bu nedenle de baş dönmesi olabilir ve ayrıca purodan alınan tat da genellikle acı bir tat olacaktır. mesela akşam yemeği üzerine içtiğim en ağır purolar bile sanki yemekten sonra yenen tatlıymış hissi uyandırdı bende.

    özetle puro bir hobidir, hava atma aracı değildir. kendine vakit ayırmayı bilen kişiler tarafından tüketilir.

    ekleme:
    puroyla ilgili türkiye'deki en kapsamlı forum sitesi: purosever purosever youtube
    bildiğim en kapsamlı youtube türkçe puro inceleme kanalı: puro istanbul
    takip ettiğim ingilizce youtube puro inceleme kanalı: cigar obsession
191 entry daha
hesabın var mı? giriş yap