• atatürk'ün ve kız kardeşi makbule hanımın kendi ifadeleriyle sabit olan gerçeklik.

    atatürk, dil çalışmaları dolayısıyla zaman zaman sofrasında bulunmuş olan dönemin konya milletvekillerinden naim hazım ülkü onat’a şöyle demiştir:

    ''konya benim dedelerimin öz vatanıdır. onlar rumeli’ye anadolu’dan göçmüşlerdir.'' (mehmet önder, milli mücadelenin yanında ve safında öğüd gazetesi, s.1)

    mustafa kemal'in kız kardeşi makbule hanım şöyle diyor:

    ''annemden sık sık şunları dinlemişimdir. bizim esas soyumuz yörük'tür. buralara konya-karaman çevrelerinden gelmişiz. dedem feyzullah efendi'nin büyük amcası konya'ya gitmiş, mevlevi dergahına girmiş, orada kalmış. yörüklüğü tutmuş olacak.'' (enver behnan şapolyo, kemal atatürk ve milli mücadele tarihi, ist.,1958, s.23-33 - ali güler, atatürk soyu, ailesi ve öğrenim hayatı, ank.1999, s.45)

    ''atatürk'ün validesi, zübeyde hanım, sofuzade ailesinden feyzullah ağa'nın kızıdır. selanik'te doğmuştur. bu aile bundan 130 sene evvel (1800'lü yılların başı oluyor.) sarıgöl'den selanik'e gelmişlerdir. vodina sancağının batısında sarıgöl nahiyesinde onaltı köyden ibaret olan bu nahiye ailesi, makedonya ve teselya'nın fethinden sonra konya civarı ahalisinden osmanlı hükümetinin sevk ve iskan ettirdiği türkmenlerdendir. son zamanlara kadar beş asır müddet içinde hayat tarzlarını, kılık-kıyafetlerini değiştirmemişlerdi.'' (enver behnan şapolyo, kemal atatürk ve milli mücadele tarihi, ist.,1958 - ali güler, atatürk soyu, ailesi ve öğrenim hayatı, ank.1999, s.45)

    ''zübeyde hanım'ın soyu yörük'tür. fatih döneminde karamanoğlu beyliği'nin yıkılmasından sonra (1466), balkanlar'da fethedilen yerlerin türkleştirilmesi için göç ettirilen ailelerdendir. konya bölgesinden geldikleri için bunlar, 'konyarlar' ismi ile resmi kayıtlara geçmiş ve böyle anılmıştır.'' (ali güler, atatürk soyu, ailesi ve öğrenim hayatı, ank.1999, s.40-46 - burhan göksel, atatürk’ün soykütüğü üzerine bir çalışma, kültür bak. yay., ank.1994, s.7)

    atatürk'ün dedesinin köyü olan kocacık şu an makedonya sınırları içerisinde bulunuyor. kocacık köyünü ziyaret eden namık kemal zeybek, köyün öğretmeni selim maksut'la olan sohbetini şöyle aktarıyor:

    ''kocacık halkının konya'dan geldiğini, çok eski tarihlerde köyün adının "kocacenk' olduğunu, hatta bir ara köye 'konyacık' denildiğini dahi anlattı. civarda yaşayan insanlar da burada yaşayanları 'konyarlar' olarak tanıyormuş. köy yakınlarındaki büyük çarpışmadan dolayı köyün adının bir ara kocacenk, daha sonra da kocacık olarak anıldığını anlattı. makedonya resmi adı da aynı imiş. türkçe yazıldığı gibi kocacık.'' (namık kemal zeybek, yeni avrasya dergisi, atatürk'ün köyü kocacık, eylül 2000)

    ''kocacık, atatürk'ün babası ali rıza bey'in köyü... 'atalarımız sultana isyan ettikleri için konya/karaman'dan alınıp bu dağın tepesine getirilmişler' diye anlatıyorlar tarihlerini. kocacık ve diğer türk köyleri hep kendi aralarında evlenmişler ve sadece türkçe konuşurlar. şimdi de türk televizyonlarını izliyorlar. çocukların isimleri şevki, ayşe, halil.... atatürk'ün ailesine sarı mustafalar denirmiş buralarda. amca sülalesinden en son akrabası da 1956'da adapazarı'na göç edince aileden hiç kimse kalmamış köyde... ama sarı mustafaları unutmamışlar. hele mustafa kemal'i... onun sevgisi hep yüreklerinde...'' (ali öz - sayra öz, star gazetesi, ata'nın köyü, 5 eylül 1999)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap