8 entry daha
  • öncelikle ışık hızında giden ve herhangi bir kütleye sahip bir araç üretilemez, mevcut fizik bilgisiyle. fakat eğer varsayalım ismail ise;

    evrendeki en ileri ısı izolasyonlarıyla aracımızı donattık. mesela aracımız 30 dakika boyunca 10 bin dereceye dayanabiliyor. ve de 1 dakika boyunca da 30 bin dereceye ve 1 saniye boyunca da 100 bin dereceye dayanıyor olsun. (örneğin astronot kıyafetleri -200 ila 500 derece arasında birkaç gün koruma sağlar.)

    güneş' in yüzeyi 6700 kelvin, merkezi 15 milyon derece. güneş' in yarıçapının yarısında ise bu sıcaklık 4 milyon kelvin. bu sıcaklıklarda rahatlıkla kelvin' i celcius' a eşitleyebiliriz.

    güneşin içinde hem gaz çok sıcak ve çok yoğun biçimde var, hem de aşırı derecede foton bulunmakta. yani kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonla (her yolla) ısı transferi mevcut.

    güneş' in çapı 1.3 milyar metre. ışığın hızı 300 milyon metre/saniye. yani güneşin içinden ışığın geçmesi 4 saniye sürüyor. 4 saniye ısı transferi için son derece yeterli bir süredir. 1 sn' nin sonunda 4 milyon dereceye maruz kalacağız. 2. sn' de ise 15 milyon kelvin.

    yani pratik manada güneş' in içindeki ilk saniye içerisinde kesinlikle kül oluruz.

    güneşin sıcaklığı aynı fakat boyutu dünya kadar olsaydı bu sıcaklığa maruz kalacağımız zaman 21 milisaniye olacaktı. bu süre zarfında aracın kül olup olmayacağını bilmek için aracın ve dünya' nın çapına sahip olan bu güneşin ısı transfer sabitlerini bilmek lazım, ayrıca heterojen kütleler arasında ısı transferi epey karışık bir konu. fakat zannederim ki 21 milisaniye bile kül olmamak için yeteri kadar düşük değil.

    not: fizikçi değilim, bilgi yanlışı varsa düzeltin.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap