1 entry daha
  • herhangi bir başka canlıya isteyerek ya da istemeyerek maddi - manevi zarar verilmemesi için ilk insandan bu yana iyi - kötü tecrübeler sonucu edinilmiş bazı eylemler ya da eylemsizliklerdir ahlak.

    ahlak kavramı ortadan kalktığı anda, sınırlar da ortadan kalkar. sınırlar olmadığında sınırsız özgürlük vuku bulur. fakat çokça kez denildiği üzere; sınırsız özgürlük, köleliktir ve yine özgürlük, çevreye bağımlıdır; senin özgürlüğünün başladığı yerde benimkisi biter. işte bu, neyin nerede ve ne zaman bitmesi ya da başlaması gerektiğine ise ahlak karar verir. toplum ve birey, ahlak üzerinde değişim yapamaz ve yapmamalıdır; çünkü bu, hata yapılması pek müsait bir şeydir. sırf sevdiği insanla seviştiği için birini öldürmek mesela.. hatalıdır çünkü insanlar tarafından değişime uğramıştır; evrensel ahlak yasasına terstir ve haliyle bu eylem de büsbütün bir ahlaksızlıktır.

    o halde, bana göre, evrensel olan ahlak yasasını dikkate alıp geri kalan her şeyde sezgilere tabii olmak gerekir. böylece hem başkalarına zarar verilmemiş, hem de özgürlükten vazgeçilmemis olunur.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap