36 entry daha
  • gordukce kafami bulandiran, anlamaya calisip anlayamadigim bir durum var. bunu nereye yazacagimi bilemedim. 1. "amerikalilar"da gozlemledigim bir durum olsa da alman dusunur ve rus yazarlar kirmasi arkadasimiz gibi "ne de olsa ayni soydan bunlar" dedim, 2. bu olayin kesinlikle zeka yoksunlugundan olmadigini bilmekle beraber (amerikalilar salak diyemem bu yuzden), sebebini bir turlu anlayamadigim icin kivrak zeka eksikligine verdim.

    amerika'da yasayanlar -ozellikle ogrenci olanlar- bilirler. yasadiginiz binanin veya kompleksin bir camasirhanesi* olur, herkes camasirlarini, deterjanini, gerekiyorsa bozuk parasini alip buraya gider, ortak kullanima acik makinalarda camasirlarini yikar, kurutur. amerikalilarin action plani genelde su sekildedir:

    1. camasirlar, deterjan, bozuk para ile camasirhaneye git
    2. camasirlari yikamaya koy -deterjan ve bozuk para da bu sirada ekleniyor (genelde yikama 30-40 dakika surer), eve gel
    3. 30-40 dakika sonra geri git, camasirlari yikamadan cikarip kurutma makinasina koy (genelde 1 saat surer)
    4. 1 saat sonra geri git, camasirlari kurutmadan al, sepete koy, deterjani da al, eve gel.

    "eee, ne var bunda?" diyenlerin dikkatini 4. maddedeki kritik "deterjani da al"a cekmek isterim. evet, sorun deterjan. efenim, deterjan burada genelde 3 litrelik ambalajlarda satiliyor, 5-6 litrelik cesitler de mevcut. beni dertlere sevkeden sey ise bu amerikali vatandaslarin her seferinde bu deve gibi 3 kiloluk siseyi camasirhaneye goturmeleri, camasirlar yikanirken o siseler dizim dizim tezgahin ustune konuyor, oradan biliyorum. sormadan edemiyorum: "yok mu evinizde bosalmis bir recel kavanozu, bir ufak su sisesi? neden bir kullanimlik deterjani kucuk bir kaba koyup onu camasirhaneye getirmek yerine 3-5 kiloluk seyi hamal gibi tasiyorsunuz?"

    hadi tamam, diyelim ki tembellik ediyorlar bir kullanimlik deterjani ayirmaya. peki deterjani koyduktan sonra 2. (hadi o olmadi 3.) adimda neden o deterjan eve gelmiyor da eve gelmek icin 4. adimi bekliyor??? deterjan sisesi camasirhane'de sonuna kadar kalip yikanan kuruyan camasirlara bekcilik etmek zorunda midir? ellerini sallaya sallaya eve dondugun zaman siseyi eve getirmek kurumus camasirlari doldurdugun sepetle beraber koskoca siseyi de tasimak durumunda kalmaktan daha kolay degil midir? bakin o deterjanin kos kos camasirhanede bulundugu sure icinde baska birilerinin gelip de birazcik "odunc almasi" ihtimalinden bahsetmiyorum bile (cunku gercekten olmuyor oyle seyler). bu deterjan hamalligini ve deterjan sisesi ve camasirin ayrilmaz butunlugunu anlayamadim, anlayamiyorum, biri cikip "su yuzden" demezse de anlayamayacagim. amerikalilarda kivrak zeka eksik deyip kestirip atiyorum!
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap