4 entry daha
  • (bkz: teodise)
    (bkz: kötülük problemi)
    (bkz: külli senaryo)
    (bkz: cüzi akıl)
    (bkz: el adl)

    üniversite birinci sınıfta ivan karamazov ile gündemime giren teodise meselesi tam yedi yıl gündemimi meşgul ettikten sonra iyilikleri de yaratan tanrı'yı öldüremediğim için kötülüğe izin veren tanrı'yı tanımaya karar verdim.

    (çağın ruhu gereğince "nasihat" sözcüğü kadar sevimsiz bulunan, anti-propogandası yapılan kelime azdır, farkındayım. sevimsiz olmayı göze alarak...) bu sayfada yazılanları okuyup acı çeken akıl ve ruhlara hakkı ve sabrı tavsiye edeceğim:

    yukarıdaki kelime ve kavramları öğrenin ve üzerine düşünün.
    kur'an ve mesnevi'den hz. musa ve hızır'ın yolculuklarıyla ilgili bölümü okuyun, tefekkür edin.
    şöyle yardım isteyebilirsiniz: "allah'ım sen hakkı ve gerçeği bilerek doğru hüküm verensin, zulmetmeyi sevmezsin, sınırsız ve sonsuz adalet sahibi, mutlak adilsin, zulmü ve zalimi sevmezsin. insanlar ve hayvanlar arasında hükmederken onlara ait en ince ayrıntıları, niyetleri ve davranışları bilen yalnız sensin. herkese ve her şeye adaleti şamil, hiçbir şeyi atlamayan, hiçbir ayrıntıyı unutmayan yine sensin. imanım üzerindeki bu yükü kaldırmama yardım et, adaletinden şüphe duyan kalbime yardımını eriştir, imanıma güç kuvvet ver, eğer kaldırabileceksem bana sırlarını aç ve imanımı tahkik eyle, kaldıramayacaksam gönlümü teskin et ve şüphelerimi yatıştır, perdelerin kalkacağı güne kadar bana sabır ve sulh ver. "

    yardım ve inayet beklemek, topu taca değil yukarıya atmak yerinde olur.

    hemen dinden çıkıp havlu atıvermek kısa vadede temiz çözüm gibi görünse de uzun vadede kendine zulmetmenin en kesin yolu.
    dinden çıkmak da bir seçenek ve bir yere kaçmıyor duruyor orada. azıcık gayret, az sabır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap