• yavaş yavaş kabul edilmesi gereken gerçek. yani bilmem kaç bin yıl önce oynanan bir oyunun günümüzde hala değer görüyor olup, okullarda ders falan olarak gösteriliyor oluşu ise tam bir fiyasko.

    zira almanya'da çalışan arkadaşlarıma, "çocuğum satrançtan düşük almış, morali biraz bozuk" dediğimde, "puhahah, satranç mı kaldı lan? artık devir yazılım devri, yazılım öğrenip kendi satrancını kendi yazsın, almanya'da artık böyle yapılıyor." şeklinde cevaplar alıyorum.

    ister kabul edin, ister kabul etmeyin ama, "moba" olarak da bilinen, dota, lol, cs vb. oyunların, artık satrancın yerini aldığını unutmayın. "ama satranç zeka açıyor, karşılıklı savaş, olasılık, hamleler, çoban matı, hede hödö..." dediğinizi duyar gibiyim. evet belki bundan 100 yıl öncesinin teknolojik şartlarında, bu simülasyon ancak satranç gibi basit bir oyunla yapılabiliyordu. ama artık, teke tek mücadeleyi geçtim, 5v5 karşılıklı maçların yapılabildiği, sayısız taktiğin döndüğü bu online oyunlar, satrançtan çok daha eğitici, zeka geliştirici ve buna ek olarak; dikkat, beceri ve akıl da gerektiren oyunlardır. satrancın o turn based oluşunun getirdiği yavanlığın, durağanlığın olmadığı bu oyunlar, günümüz savaşlarını oldukça güzel ve yeterli bir şekilde simüle etmektedir.

    zira bu oyunlarda, çok daha kritik kararları, milisaniyeler içinde vermeniz gerekiyor. öyle satranç gibi, ölme eşeğim ölme, istediğin kadar düşün, en sonunda da piyonu bir kare ileri oynat falan kalmadı artık. kan alıyorlar sizden, eğer ultini atmakta bir milisaniye geç kalırsan. team kill oluyorsun, oyunu kaybediyorsun.

    ha tabi bir de ai konusu var ki, oraya hiç girmeyin. benim diyen satranç ustasını, birkaç saniyede madara edebilecek algoritmalar geliştirilebiliyor artık. ancak mobalardaki yapay zekanın, ortalama seviyede bir takımı yenebilmesi için, kırk milyon satır daha kod yemesi gerekiyor. yani bu oyunlar, satrançta olduğu gibi bir kaç satırdan ibaret basit algoritmalarla yazılan kodların insanları alt edemeyeceği kadar da insan zekası ve öngörüsü gerektiriyor.

    kim ne derse desin, hesaplanamayacak kadar karmaşık varyasyonun bulunduğu, dünya üzerinde şu ana kadar oynanmış, belki de katrilyonlarca oyundan, hiç birisinin birbirinin aynısı olmadığı ve olamayacağı bir oyun olan mobalar mı? yoksa bir kaç basit açılış hamlesi vb. ezberlenerek ustaseviyesine çıkılabilen, belki de oynanan 10 bin oyundan 1 tanesinin birbirinin tıpatıp aynısı olduğu satranç mı, daha çok zeka geliştiren bir oyundur?

    karar sizin.
95 entry daha
hesabın var mı? giriş yap