2 entry daha
  • o an için muhalifleri mutlu eden ama takip edilirse bir aya kalmadan yine ak partiye dönen seçmenin sözleridir. çevremde ve akrabalarım arasında yoğun bir ak partili kitle olduğundan bunu tecrübe etmiş bulunuyorum. bunu söyleyen ve kızan partililer seçim dönemindeki yoğun propagandadan etkileniyorlar.

    ancak şu durum da es geçilemez. eskiden ak partili olan seçmen kızdığı vakit soluğu ilk aldığı parti milliyetçi hareket partisi idi. ancak başkanlık seçimleri için genel bir ittifak yolda göründüğünden artık bu seçmenin de kaçış yapabileceği bir rampa kalmamış görünüyor.

    yerel seçimlere giderken belediye başkanları, koltuklarını kaptırmama telaşı ile hükumetin ve meclis üyelerinin baskın tavırları nedeniyle çalışmalarını yürütemeyecek duruma gelmeleri de alternatif partilerle onları iyi geçinmeye zorluyor. buna örnek olarak manisa belediye başkanı verilebilir.

    tüm bu durumlar alternatif partileri doğuruyor. burada partilerin izlemesi gereken strateji ekonomi üzerinden yıpratma, yıpranmış hükumete alternatif fikirler üretme ve son aşamada vaatlerini sıralama olabilir.

    burada güven vermesi gereken parti ise özellikle seküler kesime de hitap edebilecek bir merkez sağ partisi. ancak baraj sıkıntısı olmayacak bir parti olması bu konuda oldukça önemli. bu dönemde aşırı milliyetçilik pompalanmasından ötürü de daha sakin yapıda kalan bir partinin olması da insanlarca mühim.

    bu yapıda olan partiler türkiye'de yok değil. ancak baraj sıkıntısı temelden gelen bir etken olduğundan ya ittifak yapacak ya da tek başına barajı aşacak partilerin bu aşamada ak parti seçmenini çekmesi gerektiği anlaşılıyor. burada saadet partisi sağ parti olarak eski muhafazakarları çekmesine rağmen baraj sıkıntısından dolayı tercih edilmiyor. üye sayısı seçimlerde aldığı oy sayısından fazla olan demokrat parti de bu evrede sınıfta kalıyor. iyi parti ise barajı rahatlıkla aşacak gibi dursa da burada hem muhafazakar seçmeni, hem azınlıkta kalan kitleleri hem de merkez sağdaki yeni oluşumu -ki oy potansiyeli an itibariyle çok yüksek duran iyi parti bu, birleştirmek seküler, muhafazakar ve diğer partilerde sadık olmayan seçmenlerin gönlünü çok rahatlıkla alabilir.

    partilerin elinde aslında dezavantaj gibi görülen müthiş bir avantaj var. o da yerel seçimler. yerel seçimlerde örneğin konya'da saadet partisi'nin adayı, ankara ve eski merkez sağın kalesi yozgat'ta iyi parti, burdur'da ise demokrat parti'nin adayı rahatlıkla buraları alır.

    her zırhın zayıf yeri mutlaka vardır ki ak parti'nin o zayıf iki kısmı var. birincisi ekonomi, ikincisi yereldeki güç kaybı korkusu... meral akşener'in izmir için cumhuriyet halk partisi'ne verdiği mesaj da bu yöndeydi. uzun zaman sonra muhalefet ilk defa akılcı hamlelerle iktidarı devirebilir ve ak parti'ye oy vermeyeceğim diyen seçmen bu defa fikrinde sabit kalabilir.
hesabın var mı? giriş yap