1 entry daha
  • saptanan vakaların neredeyse tamamında, hastalık, akciğer üzerindeki lenf düğümlerinde ortaya çıktığından ve akciğer grafisinde verem benzeri bir goruntu verip akciğer hücrelerine yayıldığı durumlarda verem semptomları gösterdiğinden gelişmiş teşhis yöntemlerinin olmadığı yıllarda nadir görülen bu hastalık sıkça görülen lenf tuberkülozu (ve bazen de lenfoma) ile karıştırılmıştır. bu yüzden, verem tedavisi ile karşılık verilmiş ancak tedavi işe yaramadığı gibi semptomların da ağırlaşmasına yol açmıştır.

    günümüzde, torax tomografi gibi görüntüleme sistemlerinin bulunması ve bronkoskopi ve mediastonoskopi gibi biyopsi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık tanısı kolayca konabilen bir hastalıktır. tanısı rahatlıkça konabilse de halen nedeni ve tedavisi bilinmemektedir. ancak bu, korkulacak bir durum değildir. zira bu hastalıktan ölen her hangi biri yoktur. çoğu durumda habersizce gelir ve bizi rahatsız etmeden bizle yaşar. hatta bir bir cerrahın dediği gibi "kıçımızdaki benin ne kadar farkında isek bu hastalığın da o kadar farkında oluruz". sarkoidosis hastalığının yarattığı sorunlar yüzünden doktora başvuranların sayısı azdır. ya genel sağlık kontrolü sırasında, ya iş başvuruları için gereken sağlık raporunu almak için gidilen verem savaş dispanserinde yada göğüs bölgesini ilgilendiren bir kaza sonrasında çekilen akciğer grafisinde böyle bir hastalığa sahip olunduğu ortaya çıkar. habersizce geldiği gibi habersizce de gidebilir. hatta şöyle bir hikaye anlatılır: cerrahpaşa tıp fakultesindesarkoidosis olduğu sanılan bir hastanın hastalığından emin olmak için birkaç hafta sonrasına bronkoskopi randevusu verilir. hastanın bronkoskopisinden sonra anlaşılır ki hastalık kaybolmuştur.
    sarkoidosis, vakaların nerdeyse tamamında, akciğer civarındaki lenf düğümlerinde görünse de ve akciğeri etkilese de nadir olmakla beraber göz, deri gibi diğer organları da etkisi altına alacak şekilde konuçlanabilir.

    hastalık, vücudun savunmasından sorumlu lenf düğümünde, sanki vücutta bir hastalık varmış gibi aşırı çalışma meydana getirir; vücutta çizdiği bu tablodan ötürü literatürde "autoimmune disease" başlığı altında yer alır. aşırı çalışma sonucunda dengesini yitiren lenf sistemi vücutta ağrı, ateş, halsizlik, şişlik gibi çeşitli sıkıntılar doğurur. ilerleyen durumlarda, şişen lenf düğümlerinin civarındaki dokularda ve organlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkar. örneğin sıkça görüldüğü yer olan akciğer civarındaki lenf bezlerinden akciğeri etkileyen hastalık, akciğer hücrelerinde esneklik kaybına ve bunun sonucu olarak ilerleyebilen nefes darlıklarına ve kuru öksürüğe yol açabilir. eğer durum bu raddeye gelmişse, doktor kontrolünde kortizon kullanımına geçilerek semptomların bertaraf edilmesi yoluna gidilir. kortizon kullanımı bu hastalığın tedavisi değildir; alerjilerdeki kullanımı gibi hastalıkla oluşan sıkıntının giderilmesine yöneliktir.

    akciğer grafisinde sarkoidosis şüphesi duyulan bir hastaya ilk önce toraks bt incelemesi yapılarak ilgili bölgeye dair daha fazla ayrıntı elde edilir. peşi sıra sedimantasyon tahlili yapılarak şüphelenilen diğer hastalık lenfomanın olasılığı araştırılır. kesin emin olabilmek için bronkoskopi yapılarak bölge incelenir ve şüphelenilen bölgeden sıvı verip sıvı emerek sitolojik inceleme için örnek alınır. sonuçlar tanıyı koymada büyük oranda etkili olur. ancak tuberkülozolasılığı için yalnız verem savaş dispanserlerinde ve üniversite hastanelerinde yapılan ppd testi yapılır. bazı durumlarda, bu test, birbiriyle çok benzeşen sarkoidosis ve tuberküloz hastaları için aynı sonucu verir. bu durumda kesin teşhis için son olarak mediastonoskopi yöntemi ile alınan parçalara patolojik inceleme yapılır. kesin teşhisten sonra solunum fonksiyon testi ile akciğer başarımı saptanır. testin sonuçlarına ve doktorun takdirine göre kortizon kullanımına geçilebilir.
    http://www.haberx.com/…doz-gizemli-bir-hastalik.htm
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap