6 entry daha
  • d'hondt sisteminin dogasi geregi karsi taraf ittifak kurduysa sizin icin de ittifak sarttir. memleketim giresundan ornek vereyim. diyelim akp+mhp %55 oyu olsun - ki bu iyimser bir oran muhalefet acisindan, %62 evet vardi- ve chp'nin ve iyi parti'nin %25 ve %15 oyu olsun. bu durumda akp 3 vekil, chp 1 vekil cikarir. hatta daha kotumser senaryoda, cumhur ittifakinin %59, muhalefetin de 21-19 seklinde 40 oyu olsun. yine vekiller 3-1 paylasilir. ama muhalefet ittifak yaptigi anda 59-40 durumunda bile vekiller 2-2 paylasilir. 57-38.1 durumunda vekiller 2-2 paylasilir. ornekler cogaltilabilir.

    oyle ki, iki partinin toplam oyu, ayri ayri girseler alacaklari oydan 2-3 puan daha asagida olsa bile ittifak halinde aldiklari toplam milletvekili sayisi daha fazla olacaktir.

    ittifak hele de saadet icin cok kritik. baraj olmasa dahi saadetin tek basina vekil cikarmasi fazla mumkun degil, az sayida, guclu olduklari belli yerlerde belki toplam 2-3 vekil cikarabilirler. oysa ittifak icinde girince %3-4 oyla 10-15 civari vekil cikarmalari mumkun olacak.

    chp+iyi+saadet ittifakinin toplam oyu, uc parti ayri ayri girecek olsa alacaklarindan az olabilir, ama alinacak vekil sayisi daha fazla olacak. ayrica, bu partilerin cumhurbaskani adaylarina oy verecek secmenlerin su ortamda ittifak var diye oy vermekten kacinacagini da cok sanmiyorum. bana kalirsa oy kaybi da fazla olmayacak, olan oy kaybi da daha cok saadet cephesinden olur.

    secim ikinci tura kaldiginda muhalefetin 301 vekile sahip olmasi, muhalefetin adayi secilirse daha istikrarli bir ortam saglanabilecegi mesajini vereceginden kararsiz secmenlerin oyunu etkileyecek. eger akp'nin meclis cogunlugu varsa secmen buyuk ihtimalle cumhurbaskanligini da erdogan'a verir. fakat meclis cogunlugu muhalefetteyse ve muhalefet birlikte hareket etme iradesini ortaya koyarsa ikinci turda muhalefetin adayi kazanir. ilk turda meclis cogunlugunu kazanmak bu acidan, ikinci tur psikolojisini yonetmek icin gereklidir.
539 entry daha
hesabın var mı? giriş yap