26 entry daha
  • on yargilarin giderek kirildigi, iyi bir senaryosu olan sidney lumet filmi..

    --- spoiler ---
    filmde tumden gelimci bir mantik oldugu soylenebilir. ilk basta cocugun suclu oldugu varsayimi vardir, olaylar bellidir, ve cocugu "suclu" bulan kisiler bu olaylar uzerinde pek dusunmemislerdir.. fakat daha sonra henry fonda'nin oynadigi karakterin dikkatini cektigi noktalarla bu varsayim kirilir.. ve cocugu suclu bulan juri uyeleri oylarini "sucsuz"a cevirirler.. tipki filmin basinda sicak bir hava varken, oylarin giderek degismesiyle birlikte havanin da bozmasi ve yagmur yagmasi gibi..

    senaryosu cidden iyidir.. mesela cocugun suclu oldugu konusunda direten ve meseleyi bariz bir sekilde kisisel alan adamin, cebinden cocuguyla birlikte fotografi duser ve fotografi yirtar.. yani adam, kendini oldurulen baba yerinde gormektedir, ogluyla kisisel sorunu vardir.. ayni sekilde bahsi gecen adam "seni oldurecegim" sozunun soylenmesiyle karsi tarafin oldurulecegini soyler velakin kendisi de bu lafi "laf arasi"nda kullanir ve niyeti de karsi tarafi oldurmek degildir.. yani tezinin anti tezine yine kendisi ulasir.. bu sekilde gelisen olaylardan filmde daha fazla da vardir..

    ayrica filmde bir sahnede maca gitmek icin juri uyeleri arasindaki toplantinin kisa kesilmesini isteyen ve basta digerleri gibi cocugu suclu bulan adam, henry fonda'nin oynadigi inatci karaktere neden boyle davrandigini soyler.. ikisinin arasinda maca gitmekle o toplantida olmanin pek farki olmadigi yonunde bir konusma gecer.. hakikaten de oyledir: bir kumar gibidir, cocugun suclu olmasi ya da olmamasi.. zaten bu maca gitmek isteyen adam filmin sonunda oylarin yonu degisirken cocuk icin "sucsuz" diye oy verir.. baska bir juri uyesi bunun nedenini ondan aciklamasini istediginde bir neden one suremez.. cunku o adam icin o olayin bir mactan farki yoktur.. kim macta/davada daha guclu olduysa oyunu o tarafa vermistir, o takimi tutmustur.. aslinda film cocugun gercekten suclu olup olmadigi yonunde kesin bir sey de demez.. sonucta olayin bir kumara benzeyen yonu de vardir.. cocugun hala babasini oldurmus olma ihtimali vardir.. ama oldurmeme ihtimali de..
    --- spoiler ---
1296 entry daha
hesabın var mı? giriş yap