• türkiye'nin küp uydusu.

    istanbul teknik üniversitesi uçak ve uzay bilimleri fakültesi tarafından deneysel amaçlı geliştirilen küp uydu ubakusat geçtiğimiz ay spacex firmasının falcon 9 roketiyle florida’daki kennedy uzay merkezi’nden uluslararası uzay istasyonu'na gönderilmişti. ubakusat 11 mayıs 2018 (tsi) 13.00'te uluslararası uzay istasyonu'ndan yörüngesine başarıyla gönderildi.

    ubakusat'ın özellikleri

    itü yetkilileri, yaklaşık 3 kg ağırlığında, 10x10x34 cm boyutlarındaki ve ses verisi aktarımında kullanılacak küp uydunun geliştirilmesinde insan emeği hariç sadece donanım için yaklaşık 100.000 dolar harcandığını kaydettiler.

    iki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca, uydunun 250 bin euro civarındaki fırlatma bedeli japon hükümeti tarafından karşılanacak.

    itü uçak ve uzay bilimleri fakültesi yetkilileri, uydunun uui’den uzaya bırakılacak olması nedeniyle yörünge ömrünün 6-12 ay arası olacağını, bu sürenin uui’nin bulunacağı irtifa ve güneş’in radyasyon etkinliğine bağlı olarak değişeceğini vurguluyorlar. uui’nin irtifası ne kadar yüksek, güneşin etkinliği ne kadar az olursa uydunun ömrü o kadar uzun olacak.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap