54 entry daha
  • müzikal anlamda çok beğenmesem de, klibiyle birlikte bir 'video installation' eseri olarak çok beğendiğim şarkı.

    tabi ki her sanat eseri gibi, üzerine okumaya, araştırmaya teşvik eden bir yapım olmuş. bir çok gönderme ve arka plan fikri zaten yazılmış çizilmiş, fakat beni çok etkileyen bir detay oldu videoda.

    son sekanslardan birindeki, glover'ın da üzerine çıkıp dansettiği, eski amerikan arabalarından oluşan sahne. herkes gibi bu sahnenin, siyahi rap şarkıcıların kliplerinde gördüğümüz pahalı, lüks arabaların tezatı olarak, gerçek olanın hiç de o kliplerde göründüğü gibi olmadığını yüzlere vurmak için çekildiğini düşünmüştüm, ancak bir yerde şöyle bir yorum okuyunca bakış açım değişti.

    amerika polisinin ırkçı yaklaşımları nedeniyle trafikte sebepsiz yere durdurulan, ehliyet ruhsat kontrolü sırasında gene sebepsiz yere tutuklanan ve hatta şüpheli (!) hareketler yaptığı bahanesiyle vurulan binlerce siyahi var kayıtlarda. işte bu arabalar, bu insanların arkalarında bıraktıkları, hala çalışır durumda, öylece yolun ortasında kalan arabalar. farkettiyseniz arabaların bazılarının sinyalleri, farları bazılarının ise kapısı açık durumda.

    hiç bir suçunuz olmadan, gündelik hayatınızı sürdürürken polis arabanızdan indirip, dediklerini eksiksiz yaptığınız halde sizi oracıkta vuruyor. sahip olduğunuz arabayı düşünün, yolda kapısı açık kalmış. belki dörtlüleri yanıyor, yol kenarında. tanıdıklarınız, aileniz olay yerine geldiğinde gördüğü manzara o araba. fazla gerçek, fazla iç sıkıcı...

    velhasıl güzel bir eser. hakkını vererek izlemek lazım.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap