16 entry daha
  • tapınakçılar konusuna girdik ama bu işin çok farklı bir yönü daha vardı. rohert bruce burada devreye giriyor.

    18 mayıs 1291 tarihinde mukaddes topraklardaki batılı haçlıların son kalesi akka, müslümanlarca teslim alındı ve iki asır önce ilk haçlıların doğum yeri olan kudüs'ün latin krallığı, geri dönülmez bir şekilde çöktü. böylelikle avrupalıların 'hıristiyan ortadoğu' düşü bitti. mısır' dan filistin' e, lübnan' dan suriye' ye yankılanan mukaddes kitap'ın mukaddes yerleri, napoleon' dan beş yüzyıl sonrasında hıristiyanların hudut ötesinde müslümanlara kalmıştı. kutsal toprakların yitirilmesiyle tapınak şövalyeleri, sadece askeri operasyonlarındaki başlıca alanlarını kaybetmekle kalmadılar, bu arada başlıca varolma nedenlerini de kaybetmiş oldular. en azından askeri açıdan varoluş emelleri son buluyordu. birbirine benzer diğer askeri-dinsel tarikatların bir yerlerde üsleri bulunabilir ve düşmanla çarpışacak başka haçlılar da olabilirdi.

    mesela, aziz yahya'nın hospitaller şövalyeleri mesela, aziz yahya'nın hospitaller şövalyeleri (knights hospitaller of st. john) ilk önce rodos'ta, sonra malta' da kendilerini müesseseleştirdiler, sonraki üç yüzyılda aslından uzak bir amaçla akdeniz'i kontrol ettiler ve özetle ticaretle uğraşan bir hıristiyanlık oluşturdular. töton şövalyeleri (teutonic knights), zati pagan kabileleri imha ederek, prusya' dan letonya'ya, litvanya'dan estonya'ya ve finlandiya körfezi'ne kadar olan bölgede karar süren bir hıristiyan prensliği yaratarak, varlıklarını sağlama almışlardı. ispanyalı tarikatları; santiago, calatrave ve alcantera, faslılaı'ı iber yarımadası'ndan kovmakla uğraşırken, portekiz'in isa şövalyeleri kendilerini, deniz araştırmalarına adamışlardı. sadece tapınakçılar, varlıklı, kuvvetli ve tüm tarikatların en saygını olarak, yurtsuz ve emelsiz kalmışlardı. kendilerine languedoc' ta bir prenslik kurma mücadelesinde yenik düşmüşlerdi.

    akka'nın düşmesini takiben 15 sene tapınakçıların gerileme devriydi. sonra 13 ekim 1307 cuması'nın gün doğumunda fransa kralı vı. philip, nüfuz alanındaki tüm tapınakçıların yakalanmalarını buyurdu. sonraki yedi sene süresince, sahneye engizisyon çıktı ve fransa kralı'nın başlattığı operasyonla avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki tapınakçılar, gözaltına alındılar, sorgulandılar, yargılandılar, eziyetlere tabi tutuldular ve idam edildiler. 1312' de tapınak tarikatı, papa tarafından resmen dağıtıldı. 1314 seneninde ise tapınak şövalyeleri'nin son büyük üstadı kazığa bağlanarak yakıldı ve tapınakçıların varlığı bitti.

    robert bruce'un kariyeri tamamiyle bu çok ehemmiyetli dönüm noktası olan vakit diliminde geçer. akka'nın düşüşünden bir sene sonra, 1292 seneninde carrick earl'ü* olmasıyla ilk kez ehemmiyetli bir pozisyonda görünmüştür. jacques de molay'nin ölümünden takriben üç ay sonra 1314 senenindeki bannockburn muharebesi'nde bruce doruğa erişti. tapınakçılara baskı ve zulmün başladığı yıldan bir yıl önce 1306'da bruce'un kendisi de aforoz edilmiş ve papalık ile arası 12 yıl daha açık kalmıştı. papa tarafından tanınmadığından, roma'mn kendisiyle görüşmeye girmesi veya bruce'un topraklarında kararlarını empoze etmesi imkansızdı. harbiden de papalığın fermanı iskoçya veya en azından bruce'un kontrolü altındaki iskoçya'nın kimi bölgelerinde, artık geçerli değildi. bundan dolayı da bunun altında 'yetkisi dışındahk' yatıyordu. ve böylelikle, iskoçya'nın o bölgelerinde, avrupa' da örgütü ortadan kaldıran emir, katı legal bir yazı olmasıyla da bağıntılı olarak geçersizdi. şayet tarikatın şövalyeleri, avrupa kıtasındaki baskı ve zulümden kaçarak, bir yerlerde bir sığınak bulmayı umdularsa, bu büyük bir ihtimalle bruce'un himayesi altında olmuştur. aralarındaki birlik tatmin edici bir şekilde tanımlanamasa da, bir dolu arkaik efsane ve anane, bruce ile tapınakçıları birbirine bağlamıştır. a rgyll' deki kabirler bu söylence ve geleneklere inandırıcı kanıtlardır. kabirlerin tarihleri, alakalı vakte aittir ve muhacir tapınakçıların natürel olarak kendileri için aradıkları güvenli yerde yerleştirilmiştir. bruce'a daha yakından bakıldığında, kendisinin tapınakçılar ile beraber olduğu açıklığa kavuşur.

    devam edelim mi? o halde önce farklı bir başlık açarak '' iskoçya'nın kelt krallığı'' hakkında bahsedelim (#77666265). sonra tekrar bu başlığa geleceğiz. fakat oranın okunması gerek.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap