11 entry daha
  • düğünlerde damat ve geline verilecek para, altın, ziynet eşyası gibi hediyelerin verildiği tören.
    yurdumuzun çeşitli yerlerinde değişiklikler göstermekle birlikte amaç yeni evlilere bir miktar maddi destek sağlamaktır.
    türkiyemizin hemen her yerinde takı merasimine başlanacağı mikrofonla duyurulur.
    ancak iç anadolu'daki düğünlerde takı merasimi sırasında mikrofon kullanmaya devam edilir, takılan her hediye, salon görevlisi ya da bu işlere yabancı olmayan bir akraba tarafından herkesin duyacağı şekilde ilan edilir. örneğin:
    - gelinin amcasından bir sarı liraaa.
    - damadın dayısından zarf içinde bir miktar paraaa... gibi.
    ege bölgesinde bu işler daha kısa ve sessiz halledilir. çoğunlukla aile büyükleri ile yakın akraba ve arkadaşlar takılarını takar düğüne kaldığı yerden devam edilir. hediyeler, genellikle ev hediyesi olarak düğünden sonra gelin hanımın evine götürülür.
    trakya bölgesinde ise neredeyse düğün yerine yalnızca takı merasimi yapılır.
    gelin ve damat salona girer, kısa bir dansın ardından masanın önüne geçerek takı kabulune başlar. takıya, gelinin tanıdıkları * ile damadın tanıdıkları * ayrı ayrı gruplar halinde çıkar. iki saatten az sürmediği gibi 4 saate kadar çıkanları olduğu da söylenmektedir. kolay değildir tabii, arada ya altın ya da altının takıldığı minik çengelli iğne düşer, bulmak için gelinin eteği kaldırılır, para takılacaksa, gelini şişlemekten korkan titrek eller iğneyi düşürüp aramaya kalkar. hepsi halledildikten sonra ille de gelin ve damatla birlikte fotoğraf çektirilir.
    güneydoğu bölgemizde, takı merasimi çoğunlukla ailelerin zenginlik gösterisi halinde geçer. gelin, takılan altınların ağırlığı altında iki büklüm olsa da "ne paha biçilmez karıymışım" deyip mutlu olur. damada ise metrelerce yabancı para takmak en makbul olanıdır. bu paralar, günümüzde amerikan doları olsa da bir zamanlar ırak dinarı ve suudi arabistan riyali de cazip takılar arasında idi.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap