4 entry daha
  • bogarık (boarık) hatun türk tarihinde (bkz: tomris hatun)’dan sonra bir ordunun başına geçtiği bilinen ikinci kadındır. başına geçtiği ordu yazılan kaynaklara göre 100 bin kişilik bir orduydu. bunu 6. yüzyılda yapması insanlık tarihi açısından büyük bir olaydır. ancak biz bu büyük olayı ne kendimize ne de dünyaya anlatabilmişiz.

    bir kadının günümüzde bir işe, bir olaya başkanlık edip yönetmesi homurtulara neden olurken bile bunu yüzyıllar önce 100 bin kişilik orduya baş olması eşsiz bir başarıdır . türk töresini bilen kişilere bu tür durumlar olağan gelmelidir; çünkü göktenri türk ulusunu koruması için kadın erkek ayırt etmeden sorumluluklar yükleyip bu gücü vermiştir.

    (bkz: göktürk yazıtları)

    “türk tanrısı, türk ulusu yok olmasın diye babam ilteriş kağan ile, anam ilbilge hatun'u gönderdi.”

    diğer uluslarda olduğu gibi türklerde asla kadın, erkekten aşağı tutulmamış her dönem bir bütün olarak görülmüştür. gerektiğinde evinde oturmuş , gerektiğinde her alanda en önde koşmuştur.

    son olarak sabirlerle ilgili bir kaç bilgi aktaralım. tarihte sabirler ya da sibirler iki devlet kurmuşlardır. ilki 5. ve 6. yüzyıllar arasında balak han ve boarık hatunun üyesi olduğu devlet ikincisi de 1464-1598 yolları arasında sibirya ve çevresinde etkinlik gösteren hanlıktır. sibirya bölgesine adını veren sibirlerdir. zamanla rusların etkisiyle zayıflamışlardır
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap