25 entry daha
  • her turistik yerde nazar boncuğu satan teyzeler yüzünden değil, oğuzlar ve sair türki halkların orta asya'dan getirdikleri çift hörgüçlü baktriya devesi türleri ve mezopotamya ile levant'ta karşılaştıkları hecin devesini çiftleştirerek elde ettikleri ve fetihlerinde büyük pay sahibi olan bu hayvanları avrupa'nın göbeğine kadar götürmeleri sebebiyle soruluyor olma ihtimali yüksektir.

    zira bu hayvan, bir at veya katırdan daha az bakım gerektirmekle birlikte ikisinin de iki katı kadar yük taşıyabilmektedir. bu sebepten osmanlı ordusu lojistik birlikleri, rakip avrupalı orta çağ ordusunun ikmal edebileceğinden çok daha kalabalık birlikleri ikmal edebilmiştir. bir kötü yanı, bu hayvancağızların ayakları taşlı sert zeminde hasar gördüğünden* dolayı ordu yollarında avrupa tipi taş döşeli yol yapılmamasıdır muhtemelen. maalesef ki bu yeni kırma hayvanlar, arap taraflarına çekmişler ve ayak tabanları orta asya develeri kadar dayanaklı olmamıştır.

    sen kalk crassus'u delik deşik eden surena'ya küfeyle ok taşı, dandanakan'da oğuz süvarisine dağlardan çöllere yemek taşı, su taşı, moğol'un önünden fıtı fıtı kaçarken çadır taşı, kazan taşı, ayn calut'ta askeri gayrete getirecek nakkare taşı, kudüm taşı, viyana soğuğuna paşa keyfine çuvalla kahve taşı ama ondan sonra alıngan türk genci bir yabancıdan deve lafzını duyunca "ne devesi yea, bizi hep arap sanıyorlar burcu, amına koduğumun kovboyları" diye senden yüz çevirsin. adaleti yok bu dünyanın lan.

    bana da iskoçya'da sormuştu bir hanımefendi, "yok bebeğim" dedim, "eskiden varmış ama yük hayvanıymış, tren falan gelince hepsini sucuk yaptık" dedim. "wow it's so exotic ivar, what's sucuk" diye sordu. anlattım.

    kayseri'nin develi ilçesinden olup da "gavur bizi develi saniyyy" diye yırtınan bir hanımefendi görmüştüm, ilginçti. ben de taekwondoyu 18-19 yaşlarımda japon sporu sanıyordum, koreli bir asker eleman anlattı, hiç de "bizi sengoku jidai döneminde birbirini gondikleyen samuray sanıyorlar" diye ağlamadı adam yani. kasmayın amına koyayım bu kadar.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap