43 entry daha
  • "zu asche, zu staub
    dem licht geraubt"

    adını bir suser sayesinde duyup bir haftada iki sezonunu bitirdiğim dizidir.

    ----- spoiler olabilir - - - - -

    - gereon nadir bir ad. dizide charlotte'nin tuvalette gereon'un adını duyunca "ortaçağdan mı fırladın?" diye sorması bu yüzden. aziz gereon dizideki dedektifin geldiği yer olan köln'ün koruyucu azizi.
    - birinci sezonda almanya'nın babası sayılan konrad adenauer'in pornocu gibi gösterilmesi bayağı infial yaratmış. bu nokta dizinin uyarlandığı kitaptan farklıymış.
    - öykünün geçtiği dönem olan weimar cumhuriyetini bizim hocalar "fakirlik ve enflasyon o düzeydeymiş ki, insanlar pazara bavul dolusu parayla gidermiş" diye anlatırlardı. ancak bu dizideki yoksulluğu izledikten sonra anladım ne demek istediklerini. ayrıca dönemin atmosferi müthiş başarılı yansıtılmış.
    - birinci bölümün sonundaki "zu asche, zu staub" ve dans sahnesi çok etkileyiciydi. ikinci sezonun başında da bryan ferry'yi bizzat kulübün sahnesinde görmek güzel bir sürprizdi.
    - gereon çok düzgün bir aksanla konuşurken, charlotte ve kardeşi belirgin bir berlin aksanı konuşuyor. örneğin "ich" yerine "ick", "was" yerine "wat", "das" yerine "det", "kucken" yerine "kieken" kullanıyor. felemenkçeye çok benzeyen bu dialekt berlin bir dönem hollanda etkisi altında kaldığı sırada gelişmiş.
    - uçakla rusya'da keşfe çıkılan bölüm efsaneydi.
    - 2.8'in başında inandırıcılık biraz zorlansa da artık o kısmını poetic licence olarak kabul etmek gerek.

    ----- spoiler sonu - - - -

    üçüncü sezonunu beklerken bir kez daha baştan izleyeceğim dizidir.

    edit: (bkz: zu asche zu staub/@gallifreyfallsnomore)
234 entry daha
hesabın var mı? giriş yap