2 entry daha
  • okuduğum ve çok da beğenmediğim bir jordan peterson kitabı. kimseye de bu ve benzer türde kitapları okumasını önermem. türkçeye çevrilmediği için okuyamanlar için özetlemiştim buyrun:

    1- omuzlarını geriye at ve dimdik dur.

    yenildiğimizde, bir kavgayı kaybeden ıstakozlar gibi davranırız. postürümüz düşer, yere bakarız. incinmiş endişeli ve zayıf hissederiz ve diğer kabuklular için kolay hedef olarak görünürüz.
    bunalımdaki insanlar kendilerini işe yaramaz, sıkıcı, kederli hissetmeye başlar. bu da onların arkadaş ve ailelerinden uzaklaşmalarına neden olur. bu uzaklaşma da onları daha yalnız, kederli ve işe yaramaz hissettirir. daha da uzaklaşırlar… bu döngü artarak devam eder.
    çocukluk ve ergenlikte zorbalığa uğrayan yetişkinler kaygılı ve kolayca üzülebilir olurlar. kendilerini savunmacı bir postürle ve göz temasından kaçarak bilinçaltlarınca korumaya alırlar. bu, zorbalıktan sonra bile zorbalığın neden olduğu hasarın(statü ve güvenin düşürülmesi) devam edebileceği anlamına gelir. böyle durumlarda, önceki zorbalığın psikolojik sonucu, günümüzde devam eden zorbalık olasılığını artırır.
    uyanış meydana geldiğinde -toy insan kendindeki şeytanın ve canavarın tohumlarını gördüğünde- korkuları azalır. kendilerine saygılarını keşfederler. sonra zorbalığa direnirler. karşı koyabileceklerini anlarlar çünkü kendileri de korkunçtur. ayağa kalkabileceğini ve ayağa kalkması gerektiğini görürler.
    zorba olmak ile zorba olabilecek kapasiteye sahip olmak arasında, güç ve karakterle çizilmiş ince bir çizgi var. bu hayattaki en zor derstir.
    belki eziksin belki değilsin ama öyleyseniz bu modda devam etmek zorunda değilsiniz. belki kötü alışkanlıklarınız var. okulda veya evde popüler değilseniz veya zorbalığa uğradıysanız. durumlar değişir. kötü postürünüz iyi olmanızı da engeller.
    omuzların geride dimdik durmak sadece fiziksel bir şey değil aynı zamanda ruhsal bir şeydir. metafiziksel olarak da dimdik durmak demektir.
    yani duruşunuza dikkat edin. eğik ve kambur durmayın. ne düşünüyorsanız söyleyin. isteklerinizi ileri sürün(eğer doğru buluyorsanız). başınızı dik tutun ve ileri bakın. tehlikeli olmaya cürret edin.
    şimdi aldığınız pozitif yanıtlardan cesaret alınca daha az endişeli olacaksınız. sonra iletişimde ustalığın sırlarına dikkat etmek daha kolay gelecek. konuşmalarınız garip duraksamalar olmadan akacak. bu da sizin insanlarla etkileşiminizi artıracak.
    kazanmış ıstakozun 350 milyon yıllık pratik bilgeliğinden ilham alın, omuzlarınız geride dimdik durun.

    2- kendinize, yardım etmekle sorumlu olduğunuz birisi gibi davranın.

    geleceği göz önüne almalı ve düşünmelisin, “kendime iyi baksam hayatım nasıl olabilir? hangi kariyer bana meydan okuyor ve üretken ve faydalı hale getiriyor, yükümdeki payımı paylaşabilir ve sonuçların tadını çıkarabilirim? biraz özgür olduğumda, sağlığımı geliştirmek, bilgimi genişletmek ve bedenimi güçlendirmek için ne yapmalıyım? ”nerede olduğunuzu bilmeniz gerekir, böylece rotanızı planlamaya başlayabilirsiniz. kim olduğunu bilmek zorundasınız, böylece silahlarınızı anlıyor ve sınırlamalarınıza göre kendinizi güçlendiriyorsunuz. nereye gittiğinizi bilmelisiniz, böylece hayatınızdaki kaosun kapsamını sınırlayabilir, düzeni yeniden düzenleyebilir ve umut'un ilahi gücünü dünyaya taşıyabilirsiniz.
    nereye gittiğinizi belirlemelisiniz, böylece kendiniz için pazarlık yapabilirsiniz, böylece küskün, intikamcı ve zalim olmazsın. kendi prensiplerinizi açıkça söylemelisiniz, böylece sizi kullanmaya çalışanlara karşı kendinizi savunabilir ve böylece çalışırken ve oynarken sağlam ve güvende olursunuz. kendinizi dikkatlice disipline etmelisiniz. kendine verdiğin sözleri tutmalısın ve kendini ödüllendirmelisin, böylece kendine güvenebilir ve motive edebilirsin. kendinize karşı nasıl hareket edeceğinizi belirlemeniz gerekir ki böylece iyi bir insan olabilesin ve öyle kalabilesin. dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek güzel olurdu.
    dünyayı cennete bir adım yaklaştırmak ve cehennemden bir adım uzaklaştırmak için yardım etmelisin. bir kere kişisel cehennemini bulursan ona karşı hareket edebilirsin. başka bir hedefin olabilir. aslında, hayatını buna adayabilirsin. bu sana bir anlam verir.
    yardım etmekle sorumlu olduğun biri gibi davranarak başlayabilirsin.

    3- senin için en iyisini isteyenlerle arkadaş olun.

    göz önünde bulundurmanız gereken bir şey var: arkadaşlığını kız kardeşinize, babanıza veya oğlunuza tavsiye etmeyeceğiniz bir arkadaşınız varsa, neden böyle bir arkadaşınız var? sadakat mı? sadakat aptallık değildir. sadakat dürüstçe tartışılmalıdır. dünyayı daha kötü bir yer yapan birine destek olmak zorunda değilsin. tam tersi her şeyin daha iyi olmasını isteyen birini seçmelisin. bu bencillik değil.

    4- kendini bugünkü bir başkasıyla değil, dünkü kendinle kıyasla.

    psikolojik ve fiziksel olarak çevrenize odaklanın. sizi rahatsız eden, sizi endişelendiren, olmasına izin vermeyeceğiniz, düzeltebileceğiniz, düzeltmek istediğiniz bir konuya dikkat edin. kendinize 3 soru sorarak böyle şeyler bulabilirsiniz. beni rahatsız eden şey ne? bu şeyi ben düzeltebilir miyim? gerçekten bu şeyi düzeltmek ister miyim? soruların birine veya hepsine hayır diyorsanız. daha aşağıya nişan alın. sizi rahatsız eden, düzeltebileceğiniz ve düzeltmek isteyeceğiniz bir şey bulun ve düzeltin. bu, günü kurtarmak için yeterli olacaktır.
    işi üstlenmek için motive olmanız gereken şeyi kendinize dürüstçe sorun ve cevabı dinleyin. kendinize “kendimi motive etmek için bunu yapmak zorunda değilim” demeyin. kendiniz hakkında ne biliyorsunuz? bir yandan, tüm evrendeki en karmaşık şeysiniz ve diğer yandan mikrodalga fırının üzerindeki saati bile ayarlamaktan acizsiniz. kendi bilginizi aşırı abartmayın.
    kim olduğunuzu, ne istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi keşfediyorsunuz. sizin kendinize özel problemlerinize yönelik çözümlerini buluyorsunuz. diğer insanların eylemleriyle daha az ilgileniyorsunuz çünkü kendiniz için yapacağınız çok şey var. güne katılın ama en iyiyi hedefleyin.

    5- çocuklarınızın, onları sevmemenizi sağlayacak şeyler yapmasına izin vermeyin

    disiplin ilkesi 1: kuralları sınırla. ilke 2: gereken minimum baskıyı kullanın. 3: ebeveynler çift olarak gelmeli. küçük çocukların yetiştirilmesi zorlu ve yorucu. bu nedenle, bir ebeveynin hata yapması kolaydır. uykusuzluk, açlık, bir tartışmadan sonra, geceden kalmayken, işteki kötü bir gün - bunlardan herhangi biri tek başına bir insanı mantıksız yapabilir, bir arada ise tehlikeli birisini üretebilir. bu koşullar altında, etrafta bir başkasının bulunması, gözlemlemesi, dahil olması ve görüşmesi gerekir.
    dördüncü bir ilke, özellikle de psikolojik olanı: anne babaların sert, intikamcı, kibirli, küskün, öfkeli ve aldatıcı olma kapasitelerini anlamaları gerekir. çok az ebeveny bilinçli olarak korkunç bir ebeveynlik yapmaya çalışır, ama kötü ebeveynlik her zaman oluyor. bunun nedeni, insanların iyiliğin yanı sıra kötülük için de büyük bir kapasiteye sahip olmaları ve bu gerçeğe karşı kasten kör olmalarıdır.
    işte beşinci, son ve en genel prensip. ebeveynler, gerçek dünya için vekil olarak hareket etmek için görevlilerdir- merhametli vekiller, bakıcı vekiller - ama yine de vekiller. bu yükümlülük, mutluluğu sağlamak, yaratıcılığı teşvik etmek ya da özsaygıyı arttırmak için her türlü sorumluluğun yerine geçer. çocuklarının sosyal olarak arzu edilir hale gelmesi ebeveynlerin birincil görevidir. bu, çocuğa fırsat, öz saygı ve güvenlik sağlayacaktır. bireysel kimliği teşvik etmekten bile daha önemli.
    iyilikle kötülük arasındaki farkı anlıyorsunuz. duruşunuzu açıklığa kavuşturarak - kendinizi rahatlık, kibir ve hırs için değerlendirdikten sonra - bir sonraki adımı atıyorsunuz ve çocuklarınızın harekete geçmesini sağlıyorsunuz. disiplinleri için sorumluluk alıyorsunuz. disiplin sırasında kaçınılmaz olarak yapacağınız hataların sorumluluğunu üstlenmelisiniz. yanlış olduğunda özür dilemeli ve daha iyisini yapmayı öğrenmelisiniz.
    her şeye rağmen çocuklarını seviyorsun. eğer onların eylemleri sizin bile onlardan hoşlanmamanızı sağlıyorsa, onları çok daha az önemseyen başka insanlar üzerinde ne gibi bir etki yapacağını düşünün. diğer insanlar, onları ihmal veya kurul yoluyla ciddi bir şekilde cezalandıracak. bunun olmasına izin vermeyin. küçük canavarlarınızın neyin arzu edilir ve neyin olmadığını bilmesine izin vermek daha iyidir, böylece ailenin dışında dünyanın gelişmiş sakinleri olurlar.
    sürüklenmek yerine dikkat eden, oynayabilen, mızmızlanmayan ve komik olan ama rahatsız edici olmayan, güvenilir bir çocuk; nereye giderse gitsin arkadaşları olur. öğretmenleri onu sevecek ve böylece ailesi de sevecek. eğer yetişkinlere kibarca katılırsa, katılacak, gülümseyecek ve mutlu bir şekilde eğitilecek. o, soğuk, affetmez ve düşmanca olan dünyada çok kolay bir şekilde gelişecektir.

    6- dünyayı eleştirmeden önce evine harika bir düzen ver

    durumlarını düşün. küçükten başla. sunulan fırsatlardan tam olarak yararlandınız mı? kariyerinizde, hatta işinizde çok mu çalışıyorsunuz, yoksa acı ve kızgınlık sizi daha aşağıya mı çekiyor? kardeşinle barış yaptın mı? eşinize ve çocuklarınıza şerefli ve saygılı davranıyor musunuz? sağlığınızı ve mutluluğunuzu yok eden alışkanlıklarınız var mı? gerçekten sorumluluklarını omuzlanıyor musunuz? arkadaşlarına ve aile üyelerine söylemen gerekenleri söyledin mi? yapabileceğin şeyler var mı, yapabileceğini biliyor musun, bu senin etrafındaki şeyleri iyileştirir mi? hayatını temizledin mi? cevabınız hayır ise, deneyebileceğiniz bir şey var: yanlış olduğunu bildiğiniz şeyi yapmayı bırakın. bugün yapmamaya başla. yaptığınız şeyin yanlış olduğundan nasıl emin olacağınızı anlamak için zaman kaybetmeyin.
    kapitalizmi, radikal solu ya da düşmanlarınızın kötülüğünü suçlamayın. kendi yaşamınızı düzene sokana kadar devleti düzeltmeye çalışmayın. biraz alçakgönüllü olun. eğer evinize huzur getiremezseniz, bir şehri yönetmeye nasıl cüret edersiniz? kendi ruhunun size rehberlik etmesine izin verin. günler ve haftalar boyunca neler olduğunu izleyin. işteyken, gerçekten ne düşündüğünü söylemeye başlayacaksınız.

    7- avantajlı olanı değil anlamlı olanı takip edin.

    8- doğruyu söyleyin ya da en azından yalan söylemeyin

    9- dinlediğin insanın senin bilmediğin bir şeyi bilebileceğini farzedin.

    10- konuşmalarınızda net olun.

    kendinize ve başkalarına ne yapıyor olduğunuzu, ne yaptığınızı ve ne yapacağınızı anlatırken dikkat edin. doğru kelimeleri arayın. bu kelimeleri doğru cümlelere ve bu cümleleri doğru paragraflara yerleştirin.
    yaşamında nerede olduğunuzu belirlemelisiniz, böylece şimdi nerede olduğunuzu bilebilirsiniz. nerede olduğunu bilmiyorsan, her yerde olabilirsin. her yer olabilecek çok yer var ve buralardan bazıları çok kötü. hayatınızada nerede bulunduğunuzu belirlemelisiniz, aksi gittiğiniz yere ulaşamazsınız. eğer a noktasında değilseniz a noktasından b noktasına gidemezsiniz. herhangi bir yerde iseniz a noktasında olma şansınız çok düşüktür. hayatında nereye gittiğini belirlemelisin, çünkü o yönde hareket etmediğin sürece oraya gidemezsin. rastgele göç etmek sizi ileriye götürmeyecek. bunun yerine sizi hayal kırıklığına uğratır ve boşa çıkarır ve sizi endişeli, mutsuz, geçinmesi zor biri haline getirir.(sonra küskün, hırslı ve daha kötü) . ne kastettiğini söyle, ne demek istediğini öğrenebilesin. söylediğin gibi davran, böylece neler olduğunu öğrenebilirsiniz. dikkat edin. hatalarınızı not edin. onları dile getirin. onları düzeltmeye çalış. hayatının anlamını böyle keşfediyorsun. bu sizi hayatınızın trajedisinden koruyacaktır. aksi nasıl olabilir? varlığın kargaşasıyla yüzleşin. bir sorun denizine karşı nişan al. gideceğiniz yeri belirtin ve rotanızı çizin. ne istediğini itiraf et. bunları etrafında olanları söyle. dar, dikkatlice bak ve ileriye doğru hareket et. konuşmanızda net olun.

    11- çocuklar kayak yaparken onları rahatsız etmeyin

    erkekler sertleşmeli. erkeklerin buna ihtiyacı var ve kadınlar bunu istiyorlar, sert ve aşağılayıcı tutumları onaylamıyor olsalar da, bu güçleri teşvik eden ve zorlayan toplumsal talepkar sürecin bir parçası ve parselidir.

    12- sokakta gördüğünüz kedileri sevin
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap