• önemli not: bu bir beslenme tavsiyesi değildir. kişi burada yazanları uygulayacak olursa tüm sorumluluk kendisine aittir, bu entrynin yazarını bağlamaz. o sebeple uygulayıp uygulamayacağınıza karar verirken "mutlaka bir diyetisyene başvurun".

    bu şekilde beslenmeye başlamada önce kendime hatırlatma yapma amacıyla yazmaya başladığım sırada başkasının da işine yararsa kolay kopi peyst etmek üzere daha usturuplu yazdığım şekli ile buraya da kopi peyst ettiğim beslenme şekli. işte peyst:

    "ketojenik beslenme nedir?

    vücudun, şeker ile çalışan bir makina olmak yerine yağ ile çalışan bir makina haline gelerek, daha etkili, güçlü ve sağlıklı bir besin kaynağı kullanmaya başlaması için, kanda yakıt olarak kullanılacak olan keton isimli maddenin salınımını yükseltici nitelikte beslenmektir.

    niçin ketojenik besleniriz?

    kanser dahil gerek beslenmeye gerekse strese dayalı pek çok sağlık sorununun kökten çözümü olarak doku yenilenmesini hızlandıran, kötü dokuları da yağ tabanlı tüketime döndüğümüz için yakıta çevirerek temizleyen ve beyin aktivitelerini ciddi oranda uyandıran bir beslenme olduğu için, kanser hastaları, alzheimer hastaları, obezite problemi çekenler ile metabolşk rahatsızlıkları olanlar ile bu şekilde kilo verip sağlıklı yaşamak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.

    nasıl uygulanır?

    öncelikle gündelik toplam alınması gereken tutar sağlık kuruluşlarından birinde yapılan 2 dk'lık bir test ile öğrenilir. sonra bu verilen değerin altında (çok altı da değil 150 200 kalori altı) bir değer saptanır ve bu değer üzerinden uygulanacak bir makro oluşturulur.

    ketojenik makro nedir?
    günlük beslenmenin kişinin planladığı hali ile sağlanması gereken toplam besin değeri ve miktarının saptanması işlemidir.

    makro kişiye göredir ve yiyecekleri ve oranlarına kendisi karar verebilir. bu yüzden makro yaparak bu seçimi yaparken ne kadar tüketebileceğini bilebilir.

    makro ile saptanmış değerlere uyulduğu taktirde sistemin işe yaramaması kolay değildir.

    ketojenik makro örneği:

    aşağıda örnek verilen tablo kilo vermek isteyen, bazal metabolizma testince günlük 1900 kalori alması gerektiği saptanmış, kilo vermek için bunun 100 kalori altını yani 1800 kalori alımını hedefleyen, 93 kilo vücut ağırlığına sahip ortalama ve sağlıklı bir erkeğe göre yapılmıştır ve uygulama kişiden kişiye göre değişeceğinden uygulamadan önce kesinlikle tekrar hesaplanmalıdır.

    hesabı son derece kolaydır ve unutulmaz.

    işte ketojenik beslenme için örnek olarak oluşturulmuş bir makro:

    yiyecek gramajı (günlük)
    30 gr karbonhidray
    111.6 gr protein
    137.7 gr yağ

    kalori oranları (günlük)
    120 ckal karbonhidrat
    446 ckal protein
    1240 ckal yağ

    __________________

    nasıl hesaplandı:

    aşağıda tüm değerlerin nasıl hesaplandığını açıkladım.
    özetle 1 gram protein ya da karbonhidrat 4 kalori iken, 1 gtam yağ 9 kalori. bu durum üzerinden hesabımızı şu şekilde yapabiliyoruz.:

    __________________
    karbonhidrat için

    yenmesi gereken karbonhidrat miktarı x 4(1 gram karbonhidratın veya proteinin kalorisi) =kalori
    30x4= 120 kalori
    (30 gram protein)
    __________________
    protein için
    kişinin kilosu başına 1.2 gram protein alımı gerek (max günlük toplam besinin %30unu geçmeyecek şekilde)yani:
    kişinin toplam kilosu x kg başına alınması gereken protein x 4 = kalori
    92x1.2=111.6
    (111.6 gram protein)
    111.6x4= 446 kalori
    __________________
    yağ için
    günlük toplam gereken kalori - karbonhidrat ve protein toplam kalorisi
    1800-[446+120]=1240 kalori yağdan alınmalı.
    yağ miktarı için bulunan kalori / 9(bir gram yağın kalorisi)
    1240/9=137.7
    (137.7 gram yağ).
    __________________

    artık iş hangi besini yemek istediğinizi seçmenize kalıyor. güzel öğünler oluşturmak, kendi tariflerinizi yaratmak size kalıyor. şimdi internette yapacağınız bir araştırma ile hangi besini ne kadar tüketebileceğinizi öğrenip bu amaca göre menüler belirleyebilirsiniz.

    sizin için uygun yiyecekleri belirlerken kullanabileceğiniz alternatif bir besin değeri cetveline çeşitli internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.

    "

    bitti.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap